صالحی, مرضیه, کریمیان, علی اکبر, سودائی زاده, حمید. (1403). اثر کودمرغی و کبوتر بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی نعناع فلفلی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 5(2), 89-77. doi: 10.22092/mpt.2024.365302.1145
مرضیه صالحی; علی اکبر کریمیان; حمید سودائی زاده. "اثر کودمرغی و کبوتر بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی نعناع فلفلی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 5, 2, 1403, 89-77. doi: 10.22092/mpt.2024.365302.1145
صالحی, مرضیه, کریمیان, علی اکبر, سودائی زاده, حمید. (1403). 'اثر کودمرغی و کبوتر بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی نعناع فلفلی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 5(2), pp. 89-77. doi: 10.22092/mpt.2024.365302.1145
صالحی, مرضیه, کریمیان, علی اکبر, سودائی زاده, حمید. اثر کودمرغی و کبوتر بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی نعناع فلفلی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1403; 5(2): 89-77. doi: 10.22092/mpt.2024.365302.1145
اثر کودمرغی و کبوتر بر برخی از ویژگیهای مورفولوژیک و بیوشیمیایی نعناع فلفلی
هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر کودهای آلی بر ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) بود. بدین منظور پژوهشی در سال 1402 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه یزد در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار اجرا و اثر مقادیر مختلف کود مرغی و کود کبوتر با غلظتهای (10 ، 20 و30 گرم به صورت محلول در 5/1 لیتر آب در گلدان حاوی 5 کیلوگرم خاک) و شاهد (بدون مصرف کود) بر گیاه نعناع فلفلی بررسی شد. نتایج مقایسه میانگین صفات بیشترین ارتفاع گیاه (36 سانتیمتر)، تعداد استولون (7 عدد)، وزن تر و خشک اندام هوایی (25 و 6 گرم)، وزنتر ریشه (55 گرم)، حجم ریشه (52 میلیلیتر) در تیمار 30 گرم کود کبوتر و بیشترین تعداد برگ (300 عدد) و طول استولون (70 سانتیمتر) در تیمار 30 گرم کود مرغی و تعداد شاخه فرعی (53 عدد) و وزن خشک ریشه (14 گرم) به ترتیب در تیمارهای 20 و 10 گرم کود مرغی نشان داد. همچنین بیشترین مقدار کلروفیل a (24 میلیگرم بر گرم)، کلروفیل کل (30 میلیگرم بر گرم) و کاروتنوئید (11 میلیگرم برگرم) در تیمار 20 گرم کود کبوتر و بیشترین مقدار (کلروفیل b(8 میلیگرم بر گرم) و پرولین(160 میکروگرم برگرم) و آنتی اکسیدان (95 میلیگرم بر گرم) به ترتیب در تیمار 30 گرم کود کبوتر و 10 گرم کود مرغی بدست آمد. براساس نتایج حاصل کاربرد کود مرغی و کبوتر به مقدار مناسب نسبت به حالت عدم مصرف آنها از مزیت خوبی در افزایش ویژگیهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی برخوردار بود.
The purpose of this research was to investigate the effect of organic fertilizers on the morphological and physiological characteristics of peppermint plant (Mentha piperita L.). For this purpose, a research was carried out in 1402 in the research greenhouse of Yazd University in the form of a completely randomized design with 4 repetitions of execution and the effect of different amounts of chicken and pigeon manure with concentrations of (10, 20 and 30 grams in solution in 1.5 liters of water in a pot, containing 5 kg of soil) and control were investigated on peppermint plants. The comparison results of the average traits of the highest plant height (36 cm), the number of stolons (7), fresh and dry weight of aerial parts (25 and 6 grams), root weight (55 grams), root volume (52 ml) in the treatment of 30 grams of fertilizer Pigeon gave the highest number of leaves (300) and stolon length (70 cm) in the treatment of 30 grams of chicken manure, and the number of branches (53) and dry weight of roots (14 grams) in the treatments of 20 and 10 grams of chicken manure, respectively. Also, the highest amount of chlorophyll a (24 mg/g), total chlorophyll (30 mg/g) and carotenoid (11 mg/g) in the treatment of 20 grams of pigeon manure and the highest amount of chlorophyll b (8 mg/g) and proline (160 μg/g) and antioxidant (95 mg/g) were obtained in the treatment of 30 grams of pigeon manure and 10 grams of chicken manure, respectively.