غذاهای باستانی و فراموششده برای رفاه و تندرستی امروز واجب هستند. خیلی از این غذاها از جمله گیاهان دارو- غذا بهطور مستقل یا در ترکیب با انواع غذاها و چاشنیها، یک تجارت موروثی بوده است که با پشتوانه خانوادگی برای حفظ میراث و تقویت زندگی پایدار جریان داشته و گاه در گذر زمان با از دست رفتن بزرگان فراموش شده است. گیاهان دارویی برای بهبود ویژگیهای حسی غذا شناسایی و استفاده شدهاند. یک رژیم غذایی متعادل حاصل از طیف متنوعی از غذاها، کلید سلامت و تغذیه مطلوب است. غذاهای سالم زیادی وجود دارند که از توجهی که شایسته آنهاست برخوردار نیستند. یادآوری غذاهای فراموش-شده، اهمیت آنها را برای توسعة سیستمهای غذایی منصفانهتر و پایدارتر آشکار میکند. اهمیت غذاهای فراموش شده وقتی جدیتر شد که بیانیة جهانی برای اقدامات جمعی در مورد آن راهاندازی و از آن بهعنوان یک ورودی ارزشمند برای اجلاس سیستمهای غذایی سازمان ملل در سال 2021 استفاده شد تا اهمیت این محصولات و نقش کشاورزان در رسیدگی به بحرانهای متعددی که جهان با آن روبروست شناسایی شود. غذاهای فراموششده، قابلیت استفاده نشدهای برای سیستمهای غذایی پایدار است. از این رو، مقالة حاضر با ذکر مثالهایی از وضعیت گیاهان دارویی- غذایی بهعنوان بخش مهمی از غذاهای فراموششده در ایران و نقاط دیگری از گیتی، اطلاعات و نتایج اقدامات جمعی در مورد ارتقاء شناخت ذینفعان مختلف از اهمیت و ارزش گونه-های فراموششده و فناوریهای کشاورزی پایدار، و ضرورت دستیابی به تحقیقات، نوآوری، آموزش، تولید پایدار، فرآوری، و مصرف مواد غذایی فراموششده در سراسر زنجیره ارزش را بیان میکند.
Forgotten foods are obligatory for today's well-being. Many of these foods like medicinal plants independently or in combination with a variety of foods are a family-run business with a shared passion to preserve heritage and promote sustainable living, and sometimes has been forgotten over time with the passing of elders. Medicinal plants are identified and used to improve the sensory properties of foods. A balanced diet consisting of a variety of foods is the key to good health and nutrition. There are many healthy foods that don't pay attention. Remembering forgotten foods reveals their importance for the development of fairer and more sustainable food systems. The significance of forgotten foods became more serious when the Global Declaration for Collective Action on it was launched and used as a valuable input for the UN Food Systems Summit in 2021 to highlight the importance of these products and the role of farmers in addressing them to be identified with the many crises that the world is facing. Forgotten foods are an untapped potential for sustainable food systems. Therefore, the present paper by citing examples of the status of medicinal-food plants as an important part of forgotten foods in Iran and other parts of the world addresses the information and results of collective actions regarding the promotion of awareness of the importance and value of different forgotten species and sustainable agricultural technologies, and the need to achieve research, innovation, education, sustainable production, processing, and consumption of forgotten foods throughout the value chain.
کلیدواژهها [English]
Biodiversity, Forgotten foods, Medicinal plants or Medicinal herbs, Sustainable food systems