1استادیار علوم دامی. گروه کشاورزی. دانشگاه پیام نور.صندوق پستی 3697-19395، تهران.ایران.
2استادیار علوم دامی. گروه کشاورزی. دانشگاه پیام نور، تهران.ایران.
چکیده
آزمایشی با240قطعه جوجه گوشتی نر(راس 308) برای بررسی تاثیر مکمل ال-آرژنین بر وضعیت آنتیاکسیدانی و عملکرد جوجه هایگوشتی درگیر با آسیت انجام شد. جوجهها، به طور کاملاً تصادفی به سه تیمار با 4 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. برای القای سندرم آسیت، همه جوجهها در دمای سرد طبق برنامه دمایی ویژه پرورش یافتند. 3 تیمار آزمایشی عبارت بودند از: 1- شاهد، که با جیره غذایی پایه حاوی 3/1% ال-آرژنین تغذیه شدند 2- تیمار 15/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی که به همراه جیره پایه تغذیه شدند 3- تیمار 3/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی که به همراه جیره پایه تغذیه شدند.اندازهگیری فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، سوپراکسیددیسموتاز(SOD) خون و کبد، هم چنین سطوح مالوندیآلدئید (MDA) پلاسما و کبد نیز در روزهای 21 و 42 اندازه گیری شدند. در 42 روزگی ،2 جوجه از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند و شاخص آسیتی (وزن بطن راست به کل بطنها) محاسبه شد.تلفات به صورت روزانه ثبت گردید و جوجههای تلف شده، برای بررسی دلیل مرگ، تشریح شدند.افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی و از هفته سوم اندازهگیری شدند. نتایج عملکرد نشان دادند، جوجههای تیمار 3/0% ال-آرژنین در مقایسه با سایر تیمارها، دارای بیشترین افزایش وزن و کمترین ضریب تبدیل خوراک درکل دوره بودند. نتایج آزمایشات خونی نیز نشان دادند، در روز 42،جوجه های تیمار 3/0% ال-آرژنین دارای کمترین MDA پلاسمایی بودند. هم چنین فعالیت آنزیم GPX پلاسما در جوجههای تیمار 3/0% ال-آرژنین ، به طور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و سطح MDA کبد به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0P>).هم چنین، کمترین نسبت شاخص آسیتی در روز 42 و میزان تلفات ناشی از آسیت در کل دوره نیز در جوجههای تیمار 3/0% ال-آرژنین مشاهده شد. به طورکلی میتوان نتیجهگیری کرد که تجویز 3/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی میتواند با بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی در جوجههای گوشتی عملکرد را بهبود داده و تلفات آسیتی را کاهش دهد.
Effects of L-Arginine Supplementation on liver& plasma Antioxidant Status and Growth Performance in broiler with cold-induced Ascites
نویسندگان [English]
M. Fathi1؛ T. Tanha2
چکیده [English]
An experiment with 240 one-day-old male broilers (Ross 308) was conducted to investigate the Effects of L-Arginine Supplementations on liver & plasma Antioxidant Status, Mortality and Performance in broiler with cold-induced Ascites.Broilers were divided in 3 treatments (with 4 replicate and 20 chicks for a replicate). All of broilers reared under a cold environmental temperature to induce Ascites .Experimental treatments were included 1: was fed a commercial corn-soybean meal based diet meeting including 1.3% L-Arginine (Control), 2: % 0.15 L-Arginine in water + Control 3: % 0.3 L-Arginine in water + Control. At d 14, temperature was reduced to amplify the incidence of Pulmonary Hypertension. Body weight gain, feed intake and feed conversion ratio were measured weekly from week 3.Glutathione peroxides’ (GPx), superoxide dismutase (SOD (, total antioxidant status (TAS) and Malondialdehyde (MDA) content of both plasma and liver were determined at days 21 and 42. At 42 days of age, 2 chicks from each replicate were randomly selected and slaughtered and then ratio of right ventricle weight to total ventricle weight calculated. Performance results showed % 0.3 L-Arginine treatments had the highest body weight gain and the lowest feed conversion ratio in total period. Moreover, MDA in plasma was significantly decreased and plasma GPX activity increased % 0.3 L-Arginine compared with other groups, but no significant changes were observed on SOD activity and TAS. The SOD & GPX activity and MDA levels in liver tissue were not affected by treatments (P ≥ 0.05). It is also, ratio of right ventricle weight to total ventricle and mortality due to Ascites, were significantly lower in % 0.3 L-Arginine group. In conclusion, % 0.3 L-Arginine supplementation in drinking water via antioxidant status improving, can improve the performance and mortality due to ascites in broiler chickens.