حسینی واشان, سید جواد, گلیان, ابوالقاسم, یعقوبفر, اکبر. (1393). بررسی اثرات پودر زردچوبه، تفاله گوجه فرنگی و منبع چربی بر غلظت لیپیدهای خونی، فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خون شناسی و سامانه ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(104), 147-160. doi: 10.22092/asj.2014.100203
سید جواد حسینی واشان; ابوالقاسم گلیان; اکبر یعقوبفر. "بررسی اثرات پودر زردچوبه، تفاله گوجه فرنگی و منبع چربی بر غلظت لیپیدهای خونی، فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خون شناسی و سامانه ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 27, 104, 1393, 147-160. doi: 10.22092/asj.2014.100203
حسینی واشان, سید جواد, گلیان, ابوالقاسم, یعقوبفر, اکبر. (1393). 'بررسی اثرات پودر زردچوبه، تفاله گوجه فرنگی و منبع چربی بر غلظت لیپیدهای خونی، فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خون شناسی و سامانه ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(104), pp. 147-160. doi: 10.22092/asj.2014.100203
حسینی واشان, سید جواد, گلیان, ابوالقاسم, یعقوبفر, اکبر. بررسی اثرات پودر زردچوبه، تفاله گوجه فرنگی و منبع چربی بر غلظت لیپیدهای خونی، فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خون شناسی و سامانه ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1393; 27(104): 147-160. doi: 10.22092/asj.2014.100203
بررسی اثرات پودر زردچوبه، تفاله گوجه فرنگی و منبع چربی بر غلظت لیپیدهای خونی، فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خون شناسی و سامانه ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی
1استادیار تغذیه طیور گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند
2استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد
3استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده
این آزمایش، تأثیر افزودن پودر زردچوبه، تفاله گوجهفرنگی و روغنهای کانولا، سویا و پیه حیوانی بر غلظت لیپیدهای خونی، فراسنجههای خون شناسی و وضعیت ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی را بررسی نمود. به این منظور، تعداد 504 قطعه جوجه یکروزه سویه راس در 12 تیمار، 3 تکرار و 14 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل 2×2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه نوع چربی (سویا، کانولا و پیه حیوانی)، دو سطح پودر زردچوبه (4/0 و 8/0درصد) و دو سطح تفاله گوجهفرنگی (3 و 5 درصد) اجرا شد. در دوره تنش گرمایی (42-29 روزگی) روزانه به مدت 5 ساعت دمای 33 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی حداقل 50 درصد اعمال شد. در روزهای 28 و 42، دو جوجه از هر قفس خونگیری، پلاسما و همولیزات نمونه های خون تهیه گردید. در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا و سویا غلظت کلسترول در شرائط تنش و LDL -C در 28 روزگی و بعد از تنش کاهش و HDL-C افزایش یافت. زردچوبه نیز میزان HDL-C را افزایش و LDL -C را کاهش داد (05/0>P) ولی تفاله گوجه تأثیری بر میزان چربیهای خونی نداشت (05/0<P). درصد هموگلوبین و هماتوکریت در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا نسبت به پیه افزایش یافت و نسبت هتروفیل به لمفوسیت نیز تحت تاثیر مصرف کانولا، در 28 روزگی پائینتر بود. زردچوبه و تفاله گوجه در جوجههای تحت تنش نسبت هتروفیل به لمفوسیت را کاهش داد(05/0>P). فعالیت آنزیمهای ALP، AST و ALT در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا در شرائط تنش گرمایی حداقل مقدار را نشان داد. سطح 5 درصد تفاله گوجه فعالیت آنزیم ALT را در 28 روزگی و ALP را در جوجههای تحت تنش گرمایی کاهش داد(05/0>P). در جوجههای تغذیه شده با روغن کانولا و زردچوبه بیشترین فعالیت آنزیم GPx و کمترین شاخص TBARS مشاهده شد(05/0>P). بنابراین مکمل نمودن روغن کانولا به همراه ضداکسیدانهای آلی به کاهش کلسترول وفعالیت آنزیمهای کبدی و بهبود وضعیت ضداکسیدانی جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی منجر خواهد شد.
عنوان مقاله [English]
Determination the effects of natural antioxidants and fat sources on blood lipids, metabolites, and antioxidant status of heat stressed broilers.
نویسندگان [English]
S.J Hoseini Vashan1؛ A Golian2؛ A Yaghobfar3
چکیده [English]
This experiment was conducted to evaluate the effects of turmeric powder (TRP), tomato pomace (TP), fat sources (canola oil, soybean oil and tallow) on immune system and jejunum morphometric parameters of heat stressed broiler chickens. Five hundred four one-d-old Ross broiler were randomly distributed to 36 experimental units and 12 dietary treatments (3 replicates with 12 birds in each). The completely randomized design with factorial arrangement 3× 2× 2 (3 oils: canola, soybean, tallow, 2 TRP levels involved 0.4, 0.8% and 2 TP levels 3, 5%) were used. A daily heat stressed schedule (33oC for 5 h) was applied from 29 to 42d. At 28 and 42 d of age, two birds were bled and plasma and hemolysate were collected. The blood cholesterol at PHS and LDL-C were decreased and HDL-C were increased when birds fed canola and soybean oil. TRP diet decreased the LDL-C and increased HDL-C. Blood lipids were not affected by TP diets. Canola oil decreased heterophil:lymphocyte (H:L)ratio at PHS, however; TRP and TP decreased H:L ratio at AHS. The lower blood enzyme activity of ALP, AST and ALT were decreased in heat stressed birds fed canola oil as compared to tallow. TP also affect ALP and ALT activity. The higher activity of GPx and lower TBARS index were observed in birds fed canola oil or TRP diet. Therefore, addition of canola oil with TRP or TP could decrease the blood lipids, liver enzyme activity, the H:L ratio and improve the antioxidant status of broiler under heat stress.
Basavaraj, M., Nagabhushana, V., Prakash, N., Appannavar, M.M., Wagmare, P. and S. Mallikarjunappa. (2011) Effect of dietary supplementation of curcuma longa on the biochemical profile and meat characteristics of broiler rabbits under summer stress. Veterinary World, 4(1): 15-18.
Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay U., and Banerjee, R.K. (2004) Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science, 87(1), 44-53.
Rahimi, S., Kamran Azad, S. and Karimi Torshizi, M.A. (2011) Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Journal of Agriculture Science Technology, 13: 353-365.
SAS. (2001) SAS/STAT Software: Changes and Enhancements, Release 8.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Shahyar, H.A., Salamatdoust-nobar, R., Lakand A. and Lotfi. A.R. (2011) Effect of dietary supplemted canola oil and poultry fat on the performance and carcasscharacterozes of broiler chickens. Current Research Journal of Biological Science, 3: 388-392.
Sugiharto, I., Widiastuti, E., and Prabowo, N.S. (2011) Effect of turmeric extract on blood parameters, feed efficiency and abdominal fat content in broilers. Journal of Indonesian Tropic Animal and Agriculture, 36(1): 21-26.
Suvanated, C., Kijparkorn, S., and Angkanaporn, K. (2003) Effect of turmeric (curcuma longa linn.) as an antioxidant on immune status and growth performances of stressed broilers. The Chulalongkorn University Faculty of Veterinary Science.
Zainali, A., Riasi, A., Kermanshahi, H., Farhangfar, H., and Ziaie, H. (2009) Effect of Sodium Selenite and Turmeric Powder on Growth Performance, Carcass Quality and Blood Antioxidant Metabolites of Heat Stressed Broiler Chickens. Animal Science researchers Journal. 19/1(2), 69-85.