حجازی مهریزی, مجید, شریعتمداری, حسین, خوشگفتارمنش, امیرحسین, معطر, فریبرز. (1390). تأثیر شوری و تغذیه روی بر رشد و خواص آنتیاکسیدانی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در یک خاک آهکی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(1), 25-35. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6558
مجید حجازی مهریزی; حسین شریعتمداری; امیرحسین خوشگفتارمنش; فریبرز معطر. "تأثیر شوری و تغذیه روی بر رشد و خواص آنتیاکسیدانی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در یک خاک آهکی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 27, 1, 1390, 25-35. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6558
حجازی مهریزی, مجید, شریعتمداری, حسین, خوشگفتارمنش, امیرحسین, معطر, فریبرز. (1390). 'تأثیر شوری و تغذیه روی بر رشد و خواص آنتیاکسیدانی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در یک خاک آهکی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(1), pp. 25-35. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6558
حجازی مهریزی, مجید, شریعتمداری, حسین, خوشگفتارمنش, امیرحسین, معطر, فریبرز. تأثیر شوری و تغذیه روی بر رشد و خواص آنتیاکسیدانی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در یک خاک آهکی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 27(1): 25-35. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6558
تأثیر شوری و تغذیه روی بر رشد و خواص آنتیاکسیدانی رزماری (Rosmarinus officinalis L.) در یک خاک آهکی
1دانشجوی دکتری، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
2استاد، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
3دانشیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
4استاد، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه اصفهان
چکیده
رزماری (Rosmarinus officinalis L.) یکی از گیاهان دارویی است که قابلیت خوبی برای تولید متابولیتهای ثانویه از خود نشان داده است. در این پژوهش، برهمکنش شوری و تغذیه روی بر رشد رزماری، غلظت ترکیبهای فنلی، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و ظرفیت کاهش آهن در یک خاک دچار کمبود روی مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل (3×2) شامل دو سطح روی (صفر و 10 میلیگرم در کیلوگرم از منبع سولفات روی) و سه سطح شوری شامل صفر، 50 و 100 میلیمولار کلرید سدیم در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری تأثیر معنیداری بر عملکرد وزن خشک شاخسار نداشت که نشان از مقاوم بودن رزماری به شوری دارد. شوری 100 میلیمولار کلرید سدیم موجب افزایش 3 درصدی غلظت ترکیبهای فنلی برگ، افزایش 8 درصدی فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH و افزایش 5 درصدی ظرفیت کاهش آهن شد. با افزودن 10 میلیگرم روی به خاک موجب غلظت ترکیبهای فنلی به میزان 2%، فعالیت پالایندگی رادیکال DPPH به میزان 4% و ظرفیت کاهش آهن رزماری به میزان 3% افزایش یافت. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی رزماری رشدیافته در شرایط شور، ناشی از افزایش غلظت ترکیبهای فنلی است. نتایج این تحقیق نشان داد که شوری و تغذیه روی تولید ترکیبهای آنتیاکسیدانی رزماری را افزایش داده است.
Effects of salinity and zinc nutrition on growth and antioxidant properties of Rosmarinus officinalis L. in a calcareous soil
نویسندگان [English]
M. Hejazi Mehrizi1؛ H. Shariatmadari2؛ A.H. Khoshgoftarmanesh3؛ F. Moattar4
1PhD. Student, Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
2Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
4Department of Pharmacognosy, School of Pharmacy, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) is one of the medicinal plants exhibiting potential for secondary metabolite production. In the present study, the interaction effects of zinc nutrition and salinity on growth of Rosemary, total phenolic content, DPPH radical scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP) were studied in a Zn deficient soil. Two zinc levels (0 and 10 mg kg-1 Zn as ZnSO4) and three salinity levels (0, 50 and 100 mM NaCl in irrigation water) were used as treatments in a factorial experiment based on completely randomized design with four replications. According to the results, salinity did not show significant effect on shoot dry weight production which indicates salinity tolerance of Rosemary. 100 mM NaCl salinity increased total phenolic content, DPPH radical scavenging activity and FRAP up to 3, 8 and 5 percent respectively. 10 mg Zn added to the soil also increased total phenolic content (2%), DPPH radical scavenging activity (4%) and FRAP (3%). The results of correlation test showed that increase of antioxidant activity in Rosemary grown under salinity condition was due to the increase of total phenolic content. Our findings suggest that salt stress and suitable Zn nutrition increase antioxidant compounds in Rosemary.