نادری حاجیباقرکندی, محمود, سفیدک, فاطمه, عزیزی, ابراهیم, پورهروی, محمدرضا. (1390). تأثیر مدت زمان تقطیر با آب بر کمیت و کیفیت اسانس برگبو (Laurus nobili L.). سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(2), 249-260. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6401
محمود نادری حاجیباقرکندی; فاطمه سفیدک; ابراهیم عزیزی; محمدرضا پورهروی. "تأثیر مدت زمان تقطیر با آب بر کمیت و کیفیت اسانس برگبو (Laurus nobili L.)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 27, 2, 1390, 249-260. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6401
نادری حاجیباقرکندی, محمود, سفیدک, فاطمه, عزیزی, ابراهیم, پورهروی, محمدرضا. (1390). 'تأثیر مدت زمان تقطیر با آب بر کمیت و کیفیت اسانس برگبو (Laurus nobili L.)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(2), pp. 249-260. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6401
نادری حاجیباقرکندی, محمود, سفیدک, فاطمه, عزیزی, ابراهیم, پورهروی, محمدرضا. تأثیر مدت زمان تقطیر با آب بر کمیت و کیفیت اسانس برگبو (Laurus nobili L.). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 27(2): 249-260. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6401
تأثیر مدت زمان تقطیر با آب بر کمیت و کیفیت اسانس برگبو (Laurus nobili L.)
3دانشیار، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4استادیار، دانشکده علوم، دانشگاه پیام نور ابهر
چکیده
برگبو با نام علمی Laurus nobilis L. درختی دو پایه و بومی نواحی مختلف اروپای جنوبی و منطقه مدیترانه است. بهعلت برگهای همیشه سبز و ظاهر زیبایی که دارد، پرورش آن در ایران معمول گشته، بهطوری که امروزه در منطقه وسیعی از شمال ایران و اماکن دیگر یافت میشود. این درخت برگهای معطر منفرد، به رنگ سبز تیره دارد. با توجه به رابطه بین مدت زمان تقطیر و بازده و درصد ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس، تحقیق در مورد مدت زمان بهینه تقطیر که با کمترین مصرف انرژی بتوان بهترین کمیت و کیفیت را از اسانس هر گیاهی بدست آورد، همواره مورد توجه محققان بوده است. بنابراین در این تحقیق، تأثیر هشت زمان مختلف اسانسگیری بر روی بازده و اجزای تشکیلدهنده اسانس برگبو مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور برگهای این گیاه از باغ گیاهشناسی ملی ایران (تهران) در تیرماه 1388 جمعآوری و پس از خشککردن در سایه به روش تقطیر با آب اسانس آنها استخراج گردید. اسانسها به کمک دستگاههای کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز یونش شعلهای و کروماتوگرافی گازی مجهز به طیفسنج جرمی مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. بازده اسانس برگ بو (w/w نسبت به وزن خشک) برای زمانهای 15، 30، 45، 60، 75، 90، 105 و 120 دقیقه بهترتیب برابر 35/1%، 92/1%، 97/1%، 2%، 31/2%، 49/2%، 58/2% و 60/2% بدست آمد که بررسی آماری عدم تفاوت معنیدار بازده اسانس در سه مدت زمان 90، 105 و 120 دقیقه را نشان داد. بنابر نتایج این تحقیق، مدت زمان بهینه از نظر بازده کمی برای استخراج اسانس برگ گیاه برگبو زمان 90 دقیقه میباشد. همچنین در بررسی آماری میزان ترکیبهای عمده اسانس برگ گیاه برگ بو مشخص شد که ترکیب 8،1-سینئول در زمان 15 دقیقه بالاترین مقدار را در اسانس دارد، در حالی که ترکیب سابینن در زمانهای پس از 45 دقیقه به نهایت مقدار در اسانس میرسد. بنابراین مقدار ترکیب آلفا-ترپینیل استات در اسانس برگ بو در همه مدت زمانهای مورد بررسی، ثابت باقی ماند.
The influense of different distillation times on essential oil content and composition of Laurus nobilis L.
نویسندگان [English]
M. Naderi Hajibagher kandi1؛ F. Sefidkon2؛ A. Azizi3؛ M.R. Pourheravi4
1MSc. Student of Payame-e-Noor University, Abhar
2Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
3Molecular Research Lab, Department of Pharmacology and Toxicology, Faculty of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences (TUMS), Tehran, Iran
4Payame Noor University, Abhar, Iran
چکیده [English]
Laurus nobilis L. (Lauraceae) is an evergreen shrub widely distributed in the Mediterranean area and Southern Europe. Laurus nobilis is widely found in north of Iran and other places and its cultivation has been common due to evergreen leaves and beautiful appearance. Due to the relationship between distillation time and oil yield and composition, doing research on optimum distillation time to obtain the best quality and quantity of essential oils with the lowest energy consumption has been always considered by scientists. In this study, the effect of different extraction times including 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 minutes on the essential oils content and composition of Laurus nobilis leaves was investigated. The leaves of laurus nobilis were collected in July 2009 from National Botanical Garden of Iran in Tehran, and dried in shade. The essential oil of leaves was extracted by hydro-distillation and analyzed by capillary gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). The leaf oil yield based on dry weight in 15, 30, 45, 60, 75, 90, 105 and 120 minutes were respectively 1.35%, 1.92%, 1.97%, 2%, 2.37%, 2.49%, 2.58% and 2.60%. Statistical analysis showed no significant differences in oil yield of 90, 105 and 120 minutes extraction times. According to the results, with a view to quantity, 90 minutes was identified as the best extraction time for essential oil extraction in laurus nobilis. 1, 8-cineole and sabinene were identified as the major components of the leaf oil respectively within 15 minutes and after 45 minutes. α-terpinyl acetate remained constant in all extraction times.
کلیدواژهها [English]
Laurus nobilis L, essential oil, different extraction times, 1, 8-cineole, α-terpinyl acetate, sabinene