1دانشیار، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2کارشناس ارشد، اداره کل استاندارد استان تهران،
3کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده
فلاونوییدها طبقه بزرگی از پلیفنلها با بیش از 4000 ترکیب هستند که در گیاه نقش آنتیاکسیدانی را در فتوسنتز بهعهده دارند و در انسان دارای اثرهای آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی، جلوگیریکننده سرطان و محافظتکننده از قلب میباشند. ترکیب کوئرستین و کامفرول در گروه فلاونولها قرار دارند و برای مقابله با ویروسها و سلولهای سرطانی استفاده میشوند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازهگیری ترکیب کوئرستین و کامفرول در گونه گیاهی رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.) بود. برای این منظور این گونه در اوایل خردادماه 1389 از مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور جمعآوری، و بعد از اندامهای مختلف (گل، برگ، ساقه و بذر) با روشهای مختلف استخراج شد. در روش اول نمونه با حلال کلروفرم توسط دستگاه سوکسله به مدت 72 ساعت استخراج گردید. در روش دوم به نمونه قبلی که با حلال کلروفرم استخراج شده بود پس از جدا کردن حلال، متانول اضافه نموده و مجدداً عمل استخراج انجام شد. در روش سوم با توجه به میزان ماده خشک از اندامهای مختلف گیاه تازه رازیانه توزین، سپس با حلالهای متانول و اسیداستیک (به نسبت 1:9) توسط دستگاه آسیاب برقی خرد و همزمان صاف گردید. در روش چهارم گیاه تازه مطابق با میزان ماده خشک هر اندام ابتدا با دستگاه آسیاب برقی خردشد و بعد با حلالهای متانول و اسیداستیک (به نسبت 1:9) و به مدت یک هفته خیسانده و بعد صاف گردید. بعد همه نمونههای بدست آمده به حجم 30 میلیلیتر تغلیظ گردیدند. جمعاً 32 نمونه بدست آمد که میزان ترکیب کوئرستین وکامفرول آنها توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) مورد اندازهگیری قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین مقادیر کوئرستین بدست آمده در Foeniculum vulgare Mill.، مربوط به گل (ppm2990)، برگ (ppm1223) و بذر تازه (ppm1779) در روش استخراج با متانول و در ساقه (ppm1316) به روش خیساندن با متانول-اسیداستیک بدست آمد و کمترین مقادیر کوئرستین بدست آمده مربوط به روش اول (استخراج با کلروفرم) بود که در گل (ppm17)، برگ (ppm15)، ساقه (ppm9)، و در بذر (ppm50) بدست آمد. در شرایط کشت یکسان بیشترین مقادیر کامفرول بدست آمده در گل (ppm912)، برگ (ppm273)، ساقه (ppm184) و در بذر تازه (ppm1142) به روش خیساندن با متانول-اسیداستیک و کمترین مقادیر کامفرول بدست آمده مربوط به روش استخراج با کلروفرم است که در گل (ppm209)، برگ (ppm55)، ساقه (ppm45) و در بذر (ppm427) بدست آمد.
Extraction and determination of quercetin and kampferol in
Foeniculum vulgare Mill.
نویسندگان [English]
K. Jaimand1؛ H. Ahrabi Asli2؛ Z. Behrad3
1Department of Medicinal Plants, Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
2Institute and Reaserch of Tehran Standard, Tehran, Iran
3Department of Medicinal Plants, Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
چکیده [English]
This research was aimed to extract and measure the quercetin and kampferol in Foeniculum vulgare Mill. For this purpose, in the end of May 2010, samples were collected from Research Institute of Forests and Rangelands, and then various organs (flowers, leaves, stems, and seeds) were extracted with different methods. In the first method, samples were extracted with chloroform solvent by Soxhlet for 72 hours. In the second method, after removing the solvent, methanol was added to the previous sample extracted with chloroform solvent and extraction was repeated. In the third method, depending on the amount of dry matter, different organs of fresh fennel were weighted; then they were grounded with the solvents of methanol and acetic acid (ratio 1:9) by electric mill and were filtered simoltaneously. In the fourth method, new plants, in accordance with dry matter content of each organ, were grounded by electric mill and soaked for a week with the solvents of methanol and acetic acid (ratio 1:9) and then were filtered. Then, all samples were concentrated to 30 ml. A total of 32 samples were obtained and the composition of quercetin and kampferol was measured by high-performance liquid chromatography (HPLC). Results showed that most of the quercetin in Foeniculum vulgare Mill., obtained in flower (2990ppm), leaves (1223ppm) and seed (1779ppm) was related to the method of extraction with methanol, and in stem (1316ppm) was related to the method of maceration with methanol-acetic acid. Also, the lowest quercetin obtained in flower (17ppm), leaves (15ppm), stem (9ppm), and seed (50ppm) was related to the first method (extraction with chloroform). In the same culture conditions, the highest value of kampferol obtained in flower (912ppm), leave (273ppm), stem (184ppm) and seed (1142ppm), was related to the method of maceration with methanol-acetic acid while the lowest kampferol obtained in flower (209), leave (55), stem (45) and seed (427), was related to the chloroform extraction method.