1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی ، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان
2استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان
3استادیار، گروه آمار، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان
چکیده
خارمریم با نام علمی Silybum marianum (L.) Gaertn گیاهی یک یا دو ساله از خانواده کاسنی است که در صنایع داروسازی اهمیت فراوان دارد. ترکیبهای مؤثره این گیاه گروهی از فلاونولیگنانها شامل سیلیبین، ایزوسیلیبین، سیلیکریستین، سیلیدیانین و تاکسیفولین بوده که مجموعاً بهعنوان سیلیمارین شناخته میشوند. این گیاه در درمان انواع بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، چربی خون، بیماریهای کبدی (زردی، سیروز و آماس کبدی) و بیماریهای کیسه صفرا و ... مؤثر است. در این تحقیق اندامهای مختلف گیاه خارمریم شامل برگ جوان، برگ مسن، ساقه، ریشه، گلآذین و بذر در طی ماههای مختلف در منطقه گرگان بهطور جداگانه جمعآوری و میزان فلاونوئید کل، سیلیمارین و اجزای تشکیلدهنده سیلیمارین به روش HPLC اندازهگیری شد. نتایج بدستآمده نشان داد که بیشترین مقدار فلاونوئید کل در بذر و گلآذین و پس از آن در ساقههای گیاه وجود دارد. همچنین این نتایج نشان داد که اثر زمان بر میزان فلاونویید و نیز اثر متقابل دو عامل ماه برداشت و نوع اندام در گیاه خارمریم بر میزان فلاونوئیدهای این گیاه معنیدار است. دادههای حاصل از آنالیز دستگاه HPLC نشان داد که نوع ترکیبهای سازنده سیلیمارین در نمونههای مورد بررسی مشابه بوده و اختلاف اساسی آنها در مقدار فلاونولیگنانهای سازنده آنهاست. در بین ترکیبهای سازنده سیلیمارین، مقدار سیلیدیانین در ساقههای گیاه بیشتر بوده، در صورتیکه مقدار سایر اجزا در بذر بیشتر بود. در مجموع نتایج حاضر نشان میدهد که گرگان منطقه مناسبی برای کشت گیاه خارمریم بوده و با توجه به اینکه ساقه گیاه نیز حاوی مقادیر قابل توجهی از سیلیمارین است میتواند بهعنوان منبع مناسب در تولید ماده دارویی مورد توجه قرار گیرد.
An investigation on flavonolignans in different organs of
Silybium marianum L. in Gorgan region
نویسندگان [English]
H. Kordi1؛ M. Aghdasi2؛ M. Khalafi3
1MSc. Student, Department of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Golestan, Iran
2Department of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Golestan, Iran
3Faculty of Science, Golestan University, Golestan, Iran
چکیده [English]
Silybum marianum L. is an annual or biannual herbaceous species from Asteraceae which is important in medicinal industry. The main components of this species are various flavonolignans consisting of silibinin, isosilibinin, silychristin, silydianin and taxifolin that are known as silymarin. This species is used in treatment of heart diseases, diabetes, blood cholesterol, liver diseases (jaundice, cirrhosis and hepatitis), and gallbladder disease. In this research, different organs of Silybum marianum (young and old leaves, stem, root, inflorescence and seeds) were separately collected during the different months in the Gorgan region and then total flavonoid, silymarin content, and the amount of silymarin components were measured by HPLC method. Our results showed that the highest amounts of total flavonoid were observed in the seed and inflorescence samples and then in the stem samples. Meanwhile the effect of time on flavonoid content and also the effect of sampling month and organ factors on flavonoid content were significant. Data from the HPLC analyses revealed that the silymarin compositions, observed in this study, were similar and the main difference among samples was the amount of silymarin composition. The highest amount of silydianin was observed in the stem sample; however the amount of other components were higher in the seed sample. According to the results, Gorgan is a suitable region for the cultivation of Silybium marinum and since the stem of this species contain significant amounts of silymarin, it could be considered as an optimal source of the production of pharmaceutical substances.