قادری قهفرخی, مریم, اعلمی, مهران, صادقی ماهونک, علیرضا, عزیزی, محمدحسین, قربانی, محمد. (1391). بررسی اثر استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Quercus branti var persica Lindl.)
با حلالهای مختلف بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(1), 59-72. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3755
مریم قادری قهفرخی; مهران اعلمی; علیرضا صادقی ماهونک; محمدحسین عزیزی; محمد قربانی. "بررسی اثر استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Quercus branti var persica Lindl.)
با حلالهای مختلف بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 28, 1, 1391, 59-72. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3755
قادری قهفرخی, مریم, اعلمی, مهران, صادقی ماهونک, علیرضا, عزیزی, محمدحسین, قربانی, محمد. (1391). 'بررسی اثر استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Quercus branti var persica Lindl.)
با حلالهای مختلف بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(1), pp. 59-72. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3755
قادری قهفرخی, مریم, اعلمی, مهران, صادقی ماهونک, علیرضا, عزیزی, محمدحسین, قربانی, محمد. بررسی اثر استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Quercus branti var persica Lindl.)
با حلالهای مختلف بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1391; 28(1): 59-72. doi: 10.22092/ijmapr.2012.3755
بررسی اثر استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Quercus branti var persica Lindl.)
با حلالهای مختلف بر فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان
1کارشناس ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
بلوط (Quercus branti var persica Lindl.) متعلق به خانواده Fagaceae و جنس Quercus میباشد. میوه بلوط از دیرباز کاربرد زیادی در طب سنتی داشتهاست و برای درمان بیماریهایی نظیر اسهال، درد معده، بواسیر، نرمی استخوان، کمخونی، سوختگی، اگزما و واریس مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه استخراج ترکیبهای فنولی میوه بلوط (Q. branti var persica) با سامانههای مختلف حلال و بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی آنها در ثبات اکسیداتیو روغن آفتابگردان بود. ترکیبهای فنولی عصارهها با حلالهای متانول (80%)، اتانول (70%) و آب با روش غوطهوری استخراج و میزان ترکیبهای فنولی آنها با روش فولین سیوکالتو اندازهگیری شد. جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی، عصارهها در 3 سطح غلظت 250، 500 و 1000 پیپیام، BHA و BHT در دو سطح 100 و 200 پیپیام و TBHQ با غلظت 200 پیپیام به روغن آفتابگردان بدون آنتیاکسیدان افزوده و نمونهها به مدت 12 روز در گرمخانه با دمای C°70 نگهداری شدند. اثر محافظتکنندگی عصارهها با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در فواصل زمانی مشخص مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار کل ترکیبهای فنولی در عصارههای آبی، اتانولی و متانولی بهترتیب 28/79، 49/138 و 96/183 میلیگرم معادل تانیک اسید در گرم عصاره بود. عدد پراکسید نمونه شاهد از 23/26 به 88/328 میلیاکیوالان و عدد تیوباربیتوریک از 073/0 به 58/0 میلیگرم در کیلوگرم رسید. نمونههای روغن حاوی TBHQ بیشترین ثبات اکسیداتیو را طی روزهای آزمایش داشتند. با افزایش غلظت عصاره، فعالیت آنتیاکسیدانی افزایش یافت. البته از بین عصارههای فنولی نیز عصاره متانولی (500 و 1000 پیپیام) بهترین عملکرد را داشت و بهتر از BHT قابل رقابت بود. سایر عصارهها نیز با BHA و BHT در سطوح مختلف قابل رقابت بودند. بنابراین میوه بلوط میتواند بهعنوان منبعی سرشار از ترکیبهای آنتیاکسیدانی در صنایع دارویی و غذایی مورد توجه قرار بگیرد.
Effects of phenolic compounds extraction from
acorn fruit´s (Quercus branti var persica Lindl.) with different solvents on
antioxidant activity in oxidative stability of sunflower oil
نویسندگان [English]
M. Ghaderi Ghahfarokhi1؛ M Alami2؛ A.R Sadeghi Mahoonak2؛ M.H. Azizi3؛ M. Ghorbani2
1Department of Food Science & Technology, Gorgan University of Agricultural sciences and Natural
Resources, Gorgan, Iran
2Department of Food Science and Technology, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
3Department of Food Science and Technology, College of Agricultural, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]
The species of oak, the Quercus genus, is classified into Fagaceae family. Acorns (Quercus branti var persica Lindl.) have been traditionally used for treatment of many diseases such as diarrhea, collywobbles, hemorrhoid, rickets, anemia, eczema and varix. The objective of this research was extraction of phenolic compounds with various solvents and determination of antioxidant activity of the extracts in oxidative stability of sunflower oil. Phenolic compounds were extracted with methanol (80%), ethanol (70%) and water and total phenolic content was measured by Folin-Ciocalteu method. Extracts of acorns at three different concentrations (250, 500 and 1000 ppm), BHA and BHT at two concentrations of 100 and 200 ppm and TBHQ at 200 ppm were added to the sunflower oil and all samples were kept at 70°c for 12 days. Protective effects of the extracts in stabilizing sunflower oil were tested by measuring peroxide and thiobarbituric acid values at definite time intervals. Total phenolic content of water, ethanolic and methanolic extracts were 79.38, 138.49 and 183.96 (mg tannic acid equivalent/gr dry extract), respectively. During the experimental period, the peroxide and thiobarbitoric acid values of the control samples were raised from 26.23 to 328.88 (meq peroxide/ kg oil) and 0.073 to 0.58 (mg malon aldehyde/kg oil) respectively. TBHQ showed the highest oxidative stability at all days of the experiment. Methanolic extracts (at 500 and 1000ppm concentration) was the best among other extracts and stronger than BHT. Also, other extracts at various concentrations were comparable with BHA and BHT at different levels.
کلیدواژهها [English]
Acorn fruit (Quercus branti var persica Lindl.), Phenolic compound, Antioxidant activity, Sunflower oil