1گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
2گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
3گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
چکیده
عسل محصولی است طبیعی که توسط زنبورهای عسل تهیه می شود و ترکیب آن به عواملی مانند آب و هوا، خاک و منبع گیاهی بستگی دارد. جنگلهای مانگرو در ایران در سه استان بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان به صورت طبیعی پراکنش دارند. در این مطالعه برخی خواص فیزیکوشیمیایی عسل وحشی حرا با دو نمونه عسل رایج در بازار (گون-آویشن و بهارنارنج) مقایسه شد. عسل حرا مورد استفاده از جزیره قشم تهیه و در شرایط عادی به آزمایشگاه منتقل شد. عسلهای شاهد از بازار تهیه شد. نتایج به دست آمده نشان داد که عسل حرا از نظر قندهای احیاکننده، ساکارز و اسیدیته آزاد در محدوده استاندارد ایران قرار دارد، از نظر پرولین کمتر از حد استاندارد (مقدار استاندارد 180 میلی گرم در کیلوگرم) ایران می باشد که ممکن است ناشی از نوع گل حرا باشد. اما از نظر رطوبت اندکی از حد استاندارد بالاتر است که ناشی از رطوبت بالای منطقه می باشد. ولی از نظر پلی فنولهای کل در محدوده عسلهای ایران قرار دارد. این مطالعه نشان داد که عسل حرا جزء عسل-های خوب ایران است. پیشنهاد میشود برای شناخت بهتر عسل مانگروهای ایران نمونه های مختلف آن به ویژه عسلهای خور آذینی که ترکیب گونه های چندل و حرا است مورد آزمایش قرار گیرد.
Comparison of physicochemical properties of mangrove honey with two control honey samples
نویسندگان [English]
Roghayeh Garmaeepour1؛ Afshin Danehkar2؛ Gholam Ali Nehzati Paghale3
1Department of Environment, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
2Department of Environment, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran.
3Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences and Engineering, Karaj, Iran.
چکیده [English]
Honey is a natural product that is produced by honeycombs, and its composition depends on factors such as climate, soil, and plant source. Mangrove forests in Iran are naturally distributed in the three provinces of Bushehr, Hormozgan and Sistan and Baluchestan. In this study, some physicochemical properties of grey mangrove honey were compared with two common market honey samples (astragalus-thyme and orange blossom). The mangrove honey used was prepared from Qeshm Island and transported to the laboratory under normal conditions. Control honeys were obtained from the market. The obtained results showed that mangrove honey falls within the standard range of Iran in terms of reducing sugars, sucrose, and free acidity. However, it contains less proline than the Iranian standard (standard value 180 mg/kg), which may be due to the type of grey mangrove. However, it slightly exceeds the standard limit in terms of moisture, which is likely due to the higher moisture content in the region. But in terms of total phenolic compounds, it falls within the range of Iranian honeys. This study demonstrates that grey mangrove honey is among the high-quality honeys in Iran. It is suggested to test different samples of Iranian mangrove honey, especially Khor-e- Azini honey, which is a combination of red mangrove and grey mangrove species, in order to better understand Iranian mangroves honey.
کلیدواژهها [English]
Astragalus-Thyme honey, Mangrove, orange blossom honey, proline, Qeshm Island