مومن پور, علی. (1402). بررسی کاربرد ترکیبات شیمیایی انتخابی بر افزایش کیفیت و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط آب و خاک شیرین و شور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), 119-144. doi: 10.22092/rhsj.2024.364319.1083
علی مومن پور. "بررسی کاربرد ترکیبات شیمیایی انتخابی بر افزایش کیفیت و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط آب و خاک شیرین و شور". سامانه مدیریت نشریات علمی, 2, 1, 1402, 119-144. doi: 10.22092/rhsj.2024.364319.1083
مومن پور, علی. (1402). 'بررسی کاربرد ترکیبات شیمیایی انتخابی بر افزایش کیفیت و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط آب و خاک شیرین و شور', سامانه مدیریت نشریات علمی, 2(1), pp. 119-144. doi: 10.22092/rhsj.2024.364319.1083
مومن پور, علی. بررسی کاربرد ترکیبات شیمیایی انتخابی بر افزایش کیفیت و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط آب و خاک شیرین و شور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1402; 2(1): 119-144. doi: 10.22092/rhsj.2024.364319.1083
بررسی کاربرد ترکیبات شیمیایی انتخابی بر افزایش کیفیت و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط آب و خاک شیرین و شور
استادیار مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.
چکیده
در این تحقیق، اثر ترکیبات شیمیایی انتخابی (روغن سویا 5/5 و 6 درصد+ نیترات پتاسیم 5/0 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلیگرم در لیتر) و (روغن سویا 5/5 و 6 درصد+ نیترات پتاسیم 5/0 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلیگرم در لیتر)، در مقایسه با روغن ولک 5/5 و 6 درصد و شاهد (بدون کاربرد روغن) بر کیفیت و عملکرد پسته رقم اکبری در شرایط شیرین و شور (9/3 و 1/16 دسیزیمنس برمتر آب آبیاری) بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در مناطق گردکوه و بهادران (استان یزد) در سال 1399-1398 (میزان نیاز سرمایی تامین شده 910 ساعت) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، کاربرد ترکیبهای (روغن سویا 5/5 و 6 درصد+ نیترات پتاسیم 5/0 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلیگرم در لیتر) و (روغن سویا 5/5 و 6 درصد+ نیترات پتاسیم 5/0 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلیگرم در لیتر) روی رقم اکبری در مناطق گردکوه (آب شیرین) و بهادران (آب شور) از طریق افزایش درصد تبدیل جوانه به خوشه، افزایش تعداد دانه در هر خوشه و کاهش درصد پوکی موجب افزایش عملکرد اقتصادی خشک میوه نسبت به تیمارهای شاهد و روغن ولک 5/5 و 6 درصد (تیمار کشاورز) میشوند. تیمار (روغن سویا 5/5 و 6 درصد+ نیترات پتاسیم 5/0 درصد) در مناطق گردکوه و بهادران به ترتیب موجب افزایش عملکرد به میزان (75/49 و 13/44 درصد) نسبت به شاهد و (91/6 و 07/3 درصد) نسبت به تیمار روغن ولک 5/5 و 6 درصد شد. همچنین تیمار (روغن سویا 5/5 و 6 درصد+ نیترات پتاسیم 5/0 درصد + جیبرلیک اسید 20 میلیگرم در لیتر)، نیز در مناطق گردکوه و بهادران به ترتیب موجب افزایش عملکرد به میزان (03/104 و 83/107 درصد) نسبت به شاهد و (43/45 و 39/48 درصد) نسبت به تیمار روغن ولک 5/5 و 6 درصد شد.
Investigation the apply of selected chemical compounds to increasing the quality and yield of pistachio "Akbari cultivar" in fresh and salty water and soil conditions
نویسندگان [English]
Ali Momenpour
Assistant Professor, National Salinity Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Yazd, Iran
چکیده [English]
In this research, the effect of application of two effective chemicals on bud-break for increasing pistachio (Pistacia vera L.) economic yield in Akbari cultivar in salty (16.1 dS/m) and non-salt (3.9 dS/m) conditions in Gerd kouh and Bahadoran regions was investigated based on a randomized complete block design (BCRD) in compare to oil volk 5.5% and 6% and control. Selective compounds were (soybean oil 5.5 and 6%+ kno3 0.5%) and soybean oil 5.5 and 6%+ kno3 0.5%+ GA 20 mg/l). Each treatment was performed with 50 replications and four observed for each replication. In all regions, the effect of treatments was investigated on the traits related to quantity, quality and nut yield and finally, statistical data analysis was performed using SAS software (version 9.1) and economic calculations related to each treatment were performed in compare to the commercial treatment. The results showed that application of (soybean oil 5.5 and 6%+ kno3 0.5%) and (soybean oil 5.5 and 6%+ kno3 0.5%+ GA 20 mg/l) compounds on Akbari cultivar in Gerd Kouh and Bahadoran regions by increasing the percentage of fruit set, average number of seeds per cluster and decreasing the blank nuts percentage were increased the nut economic yield per hectare in compare to control and oil Volk treatments. treatment (soybean oil 5.5 and 6%+ kno3 0.5%) in Gerd Kouh and Bahadoran regions was increased nut yield rate 49.75% and 44.13% in compare to control and 6.91% and 3.07% in compare to oil Volk 5.5 and 6% respectively. Also, treatment (soybean oil 5.5 and 6%+ kno3 0.5%+ GA 20 mg/l) in Gerd Kouh and Bahadoran regions was increased nut yield rate 104.03% and 107.83% in compare to control and 45.43% and 48.39% in compare to oil Volk 5.5 and 6% respectively.