1دانشیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات آموزش
2مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران
3دانشیار پژوهش، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد- ایران.
چکیده
میکروگرین سبزیهای کوچک و قابل خوراکی، کوچکتر از سبزیها و بزرگتر از جوانهها هستند. میکروگرینها، به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی و آنتیاکسیدانها، طی سالهای اخیر جایگاه ویژهای در تغذیه سالم انسانها به دست آوردهاند. این گیاهان به صورت سبزیهای کوچک و فشرده رشد میکنند، تنها در مدت چند روز به ارتفاع کمی میرسند، اما با وجود اندازه کم، از نظر مواد مغذی غنی می باشند. در این پروژه، محتوای ریزمغذی ها و درشت مغذی ها و ترکیبات آنتیاکسیدانهای موجود در میکروگرین ریحان، شاهی و تربچه اندازهگیری شده است. میزان غلظت ازت نیتروژن، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم، منیزیم و سدیم در میکروگرین شاهی به ترتیب 81/4، 98/0 ، 93/5 ، 95/،52/0 و 95/1 درصد بود. میزان کلروفیل در میکروگرین شاهی 12/1 میلیگرم برگرم بود که به طور معنیداری از میکروگرین ریحان (02/0 میلیگرم بر گرم)و تربچه(87/0 میلیگرم بر گرم) بیشتر بود. بیشترین میزان ترکیبات آنتیاکسیدانی و فنلی به ترتیب معادل (35/75 درصد و 45/73 میلیگرم در 100 گرم ) در میکروگرین شاهی بود که به طور معنیداری از میکروگرین ریحان (66/69 درصد و 02/69 میلیگرم در 100 گرم ) و تربچه(37/65 درصد و 45/69 میلیگرم در 100 گرم )بیشتر بود. بیشترین میزان ویتامین ث در میکروگرین شاهی (67/65 میلی گرم در صد گرم) در مقایسه با ریحان (56/59 میلی گرم در صد گرم)و تربچه(46/55میلی گرم در صد گرم) مشاهده شد.
1Agricultural Engineering Research Department, Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
2AREEO
3Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Mashhad, Iran.
چکیده [English]
Microgreens are small and edible vegetables, smaller than greens and bigger than sprouts. Microgreens, as a rich source of nutrients and antioxidants, have gained a special place in the healthy nutrition of humans in recent years. These plants grow as small, compact greens, reaching a small height in just a few days, but despite their small size, they contain the richest sources of nutrients. In this project, the content of macro and micro elements and compounds of antioxidants in basil, watercress and radish microgreens have been investigated. The concentrations of nitrogen, nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sodium in watercress microgreens were 4.81, 0.98, 5.93, 0.52, 0.95 and 1.95%, respectively. The amount of chlorophyll in watercress microgreen was 1.12 mg/g, which was significantly higher than basil microgreen (0.02 mg/g) and radish (0.87 mg/g). The highest amount of antioxidant and phenolic compounds were respectively (75.35% and 73.45mg/100g) in shahi microgreen, which was significantly higher than basil microgreen (69.66% and 69.02mg/100g) and radish (65.37 % and 69.45 mg/ 100 g) were more. The highest amount of vitamin C was found in watercress microgreens (65.67 mg/100 g) compared to basil (59.56 mg/100 g) and radish (55.46 mg/100 g).
کلیدواژهها [English]
microgreens, micro and macro mineral elements, chemical properties, sensory evaluation