1دانشجوی کارشناسی ارشد بخش مهندسی علوم دامی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2دانشیار بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایلام، ایران.
4کارشناس آزمایشگاه بخش مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
چکیده
این پژوهش باهدف بررسی اثر افزودن سطوح مختلف دانه جو آسیاب شده بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تخمیری و مولفههای تولید گاز سیلاژ کنگرفرنگی در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. بدین منظور، پس از خرد کردن علوفه کنگرفرنگی، دانه جو آسیاب شده در سطوح صفر، 5 و 10 درصد به علوفه کنگرفرنگی اضافه و به مدت 60 روز در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار سیلو شد. علوفه ذرت نیز با همین شرایط ولی بدون افزودنی سیلو شد. ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولیدگاز، غلظت نیتروژن آمونیاکی،pH و ظرفیت بافری سیلاژها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح دانه جو آسیاب شده ، ماده خشک و عصاره اتری سیلاژ کنگرفرنگی افزایش و مقدار پروتئین و الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی آن کاهش یافت. سیلاژ ذرت کمترین میزان pH و بیشترین نمره فلیگ را در مقایسه با سایر سیلاژها داشت و با افزودن دانه جو آسیاب شده به سیلاژ کنگرفرنگی به طور معنیداری pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی کاهش یافت. میزان پساب با افزایش دانه جو آسیاب شده به سیلاژ کنگرفرنگی بهطور معنیداری کاهش یافت. کربوهیدرات محلول در آب و ضریب تخمیر در سیلوی کنگرفرنگی بدون افزودنی دارای کمترین مقدار بود. در بین سیلاژهای کنگر فرنگی، سیلاژ دارای 10 درصد دانه جو آسیاب شده بیشترین حجم تولید گاز، پتانسیل تولید گاز، انرژی قابلمتابولیسم و کمترین عامل تفکیک را داشت. نتایج نشان داد که استفاده از دانه جو آسیاب شده تا سطح 10 درصد فراسنجههای تخمیر در سیلاژ کنگرفرنگی را بهبود می بخشد.
2Scientific member of Animal Science Department in Ilam University
3Assistant Professor, Department of Animal Science Research, Ilam Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ilam, Iran
4Department of animal science, Faculty of agricultural, Ilam University
چکیده [English]
This research aimed to investigate the effects of different levels of grounded barley grain on chemical composition, fermentation parameters and in vitro gas production of artichoke silage. According to this, after chopping fresh artichoke forage, ground barley grain was added to artichoke forage at different levels of zero, 5 and 10% and ensiled in a compeletly ramdomized design with 4 replicat for 60 days. Corn forage was ensiled in the same conditions but without additives. Chemical composition, gas production parameters, ammonia nitrogen concentration, pH and buffering capacity of silages were measured. The results showed that the dry matter and ether extract of artichoke silage increased and the crude protein, NDF and ADF decreased with increasing level of grounded barley grain in the silos. Corn silage had the lowest pH and the highest flieg point compared to other silages. In artichoke silage, pH and ammonia-N concentration were significantly reduced by adding grounded barley grain to silos. The amount of effluent decreased significantly with increasing grounded barley grain to artichoke silage. Water soluble carbohydrates and fermentation coefficient in artichoke silage without additive had the lowest value. Among the artichoke silage, silage with 10% ground barley grain had the highest gas volume, gas production potential, metabolizable energy and the lowest partitioning factor. The results showed that the addition of ground barley grain to artichoke silage up to 10% level improves the fermentation parameters in silage and makes artichoke silage desirable silage.
کلیدواژهها [English]
Artichoke, Corn silage, Fermentation coefficient, Flieg point