1فارغ التحصیل دوره کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2Department of biology, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
3استادیار، گروه زیست شناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
گیاه بارهنگ با نام علمی Plantago major گیاهی چند ساله، کوتاه تـا بلنـد با ساقه علفی بوده که دارای اثرات بیولوژیکی فراوانی چون خواص آنتی اکسیدانی قوی میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مهاری عصاره دانه بارهنگ بر تولید نانو فیبریلهای آمیلوئیدی و بررسی ویژگی آنتی اکسیدانی بوده است. در مرحله اول، دانه گیاه بارهنگ به صورت پودر درامد و عصاره هیدرو الکلی گیاه با استفاده از اتانول 96 درصد تهیه شد. سپس ترکیبات موجود در عصاره هیدروالکلی با روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی مورد بررسی قرار گرفت. تولید رشته های آمیلوئیدی با استفاده از روش طیف سنجی کنگورد و نیز تصویر برداری میکروسکوپ الکترونی گذاره مورد تائید قرار گرفت و اثرات آنتی اکسیدانی آن با روش DPPH بررسی شد. حضور مادهی پیرولیدینون (Pyrrolidinone) به میزان 95/2 درصد و آمینوبوتیل استامید (N-(4-Aminobutyl)acetamide) به میزان 98/17 درصد با روش کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی مورد تایید قرار گرفت. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در غلظت 2 میلیگرم بر میلیلیتر از عصاره به میزان 18/99 درصد و کمترین تولید نانو رشته-های آمیلوئیدی در غلظت 4/0 میلیگرم بر میلیلیتر از عصاره هیدروالکلی و به میزان 73/55 درصد مشاهده شد. حضور رشته-های آمیلوئیدی با تصویر برداری میکروسکوپی الکترونی مورد تائید قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد عصاره دانه بارهنگ میتواند بهعنوان کاندیدای مناسبی برای کاهش عوارض ناشی از بیماری آلزایمر معرفی گردد.
Evaluation of phytochemical, antioxidant and inhibitory properties of Plantago major L. hydro–alcoholic seed extract on the production of amyloid nanofibrils
نویسندگان [English]
pouya shiri1؛ amir arasteh2؛ golnaz tajadod3
1Graduate student, Department of Biology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, IRAN
2Department of biology, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
3Department of Biology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, IRAN
چکیده [English]
Plantago plant with the scientific name Plantago major is a perennial, short to tall herbaceous plant that has many biological effects such as strong antioxidant properties. The aim of this study was to investigate the inhibitory effect of Plantago seed extract on the production of amyloid nanofibrils and to investigate its antioxidant properties. In the first step, the seeds of the Plantago plant were ground into powder and the hydro–alcoholic extract of the plant was prepared using 96% ethanol. Then the compounds in the hydro–alcoholic extract were analyzed by gas chromatography-mass spectrometry method. The production of amyloid filaments was confirmed using the concord spectrometry method and transmission electron microscope imaging, and its antioxidant effects were evaluated by the DPPH method. The presence of pyrrolidinone (Pyrrolidinone) in the amount of 2.95% and aminobutyl acetamide (N-(4-Aminobutyl) acetamide) in the amount of 17.98% was confirmed by gas chromatography-mass spectrometry method. The highest antioxidant activity in the concentration of 2 mg/ml of the extract is 99.18% and the lowest production of amyloid nano-strings is in the concentration of 0.4 mg/ml of the hydroalcoholic extract and in the amount 55.73% was observed. The presence of amyloid fibrils was confirmed by electron microscopic imaging. The results of this research show that the extract of Plantago seed extract can be introduced as a suitable candidate for reducing the complications caused by Alzheimer's disease.