1دانشیار موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی شعبه شمال شرق ، بخش تحقیق و توسعه فرآورده های بیولوژیک ، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی ، مشهد ،ایران
2دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کاشمر، مشهد، ایران
3دانشجوی دکتری فیزیولوژی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران، تهران،ایران
چکیده
در شیر شتر پروتئینی وجود دارد که عملکردی مشابه با انسولین داشته و در محیط اسیدی معده به شکل دلمه در نمی آید. این امر اجازه می دهد تا پروتئین شبه انسولینی بطور متناوب از معده عبور کرده و باقیمانده آن در روده جذب گردد. در این تحقیق از 24 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 230 تا 250 گرم استفاده و در 4 گروه 6 تایی کنترل سالم (دست نخورده)، کنترل منفی ( رتهای دیابتی شده بدون هیچ درمان)، کنترل مثبت ( رتهای دیابتی شده تحت درمان توسط انسولین) و گروه تجربی ( رتهای دیابتی تحت درمان با شیر شتر) تقسیم شدند. جهت دیابتی کردن رتها از تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین بادوزmg/kg/B.W 55 استفاده گردید. طول آزمایش 60 روز بوده و در ابتدا و انتهای دوره، نمونه خون از رتها تهیه و سطوح سرمی مارکر های بیوشیمیایی از جمله انسولین، گلوکز، کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان میدهند که تجویز خوراکی شیر شتر یک کوهانه در رتهای مبتلا به دیابت می تواند کاهش معنی داری در میزان قند خون ایجاد نماید ( 05/0 P< ). بعلاوه بررسی سطوح سرمی پروفایل لیپیدی نشان دهنده اثرات درمانی شیر شتر بر عوارض جانبی ایجاد شده در دیابت نوع 1 و تعدیل سطوح سرمی این مارکرها می باشد. با توجه به نتایج حاصله می توان گفت که وجود پروتئین شبه انسولینی در شیر شتر موجب تقلید اثرات انسولین شده و در در مان دیابت موثر می باشد.
The effect of camel milk on streptozotocin-induced hyperglycemia in male Wistar rats
نویسندگان [English]
S. Zibaei1؛ J. Haj Mojtahed2؛ N. Ghayour3
چکیده [English]
Camel milk contains a protein that has a similar function to insulin and does not clot in the acidic environment of the stomach. This allows insulin-like protein to pass through the stomach intermittently and the rest to be absorbed in the intestine. In this study, 24 male Wistar rats weighing 230 to 250 g were used and in 4 groups of 6, healthy control (intact), negative control (diabetic rats without any treatment), positive control (diabetic rats treated by Insulin) and experimental group (diabetic rats treated with camel milk). Intraperitoneal injection of 55 mg / kg / B.W. streptozotocin was used for diabetic rats. The duration of the experiment was 60 days and at the beginning and end of the period, blood samples were taken from rats and serum levels of biochemical markers including insulin, glucose, cholesterol, triglyceride, HDL and LDL were evaluated. The results of this study show that oral administration of camel milk to diabetic rats can cause a significant reduction in blood sugar (P <0.05). In addition, the study of serum levels of lipid profile shows the therapeutic effects of camel milk on the side effects of type 1 diabetes and the modulation of serum levels of these markers. According to the results, it can be said that the presence of insulin-like protein in camel milk mimics the effects of insulin and is effective in treating diabetes.