1استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج
2کارشناس واحد تحقیق و توسعه، شرکت روستایی سبز باوران نواندیش، شیراز
چکیده
تعداد 24 نفر شتر جماز جهت مطالعه تأثیر مکمل دانه گلرنگ بر محتوای اسیدهای چرب 18 کربنه شیر به مدت 8 هفته مورد بررسی قرار گرفتند. دامها بر اساس تولید روزانه، روزهای شیرواری و شکم زایش، به یکی از سه تیمار: شاهد، فاقد دانه گلرنگ (SS0)، 3 درصد (SS3) و 6 درصد دانه گلرنگ (SS6) با تعداد تکرار برابر اختصاص یافتند. شترها روزانه در دو وعده به مدت 4 ساعت در مرتع چرای آزاد داشتند و در طول شب و در خلال ظهر به وسیله جیرههای ترازیده تغذیه شدند. نمونهگیری هفتگی شیر در دو روز پایانی هفته انجام شد. ترکیب اسیدهای چرب شیر بوسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی اندازهگیری و نتایج توسط رویه MIXED نرمافزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. افزودن دانه گلرنگ سبب افزایش غلظت اسیدهای چرب 18 کربنه به جز آلفا لینولنیک اسید و 18:3C-امگا 3 در هر دو گروه SS3 و SS6 شد که میزان این افزایش در گروه SS6 بیشتر بود. افزودن دانه گلرنگ به ترتیب باعث افزایش 67/246 و 280 درصدی CLA سیس9 ترانس11 در شیر شترهای گروه SS3 و SS6 نسبت به SS0 شد. همچنین اختلاف سطح افزودن دانه گلرنگ در تیمارهای SS3 و SS6 تنها منجر به افزایش 62/9 درصدی CLA سیس9 ترانس11 در شیر گردید. نتایج پژوهش حاضر حاکی از امکان افزودن دانه گلرنگ به جیره شترهای تککوهان تا سطح 6 درصد ماده خشک بدون تاثیر منفی است. همچنین دانه گلرنگ باعث افزایش سطح CLA شیر و بهبود شاخص کیفیت شیر شتر گردید.
Impact of dietary supplementation of different levels of Safflower Seed on quantity and quality of C18 fatty acids in the milk
نویسندگان [English]
A. Ahmadpour1؛ K. Doostmohammady2؛ M. Zarrin1
چکیده [English]
Abstract: 24 dromedary she-camel were investigated for 8 weeks to study the effect of safflower seed (SS) on C18 fatty acids of milk. Camels based on their milk yield, days in milk and parity were randomly assigned to one of the three dietary treatments including: control diet without safflower seed (SS0), 3% (SS3) and 6% safflower seed (SS6) were allotted with equal number of replicates per treatment. During the experimental period, camels were allowed to graze daily for two periods each 4 hours and then fed on balanced rations during the night and afternoon. Milk was sampled weekly on the last two days of each week. Determination of milk fatty acids composition by gas chromatography was implemented due to the recommendations of previous researchers, and the results were statistically analyzed by the MIXED model of SAS statistical software. Most of the C18 fatty acids except alpha-linolenic acid and C18:3 n-3 were higher in camels of the SS0 group than both SS3 and SS6 groups (P ≤ 0.01). The effect of the safflower seed level was significant (P ≤ 0.03) except for CLA trans-10 cis-12, linoleic acid, linolenic acid, and C18:3 n-3. The addition of safflower seeds increased the CLA cis-9 trans-11 level by 246.67% and 280% in the milk of SS3 and SS6 groups, respectively, compared to SS0. Also, the difference in safflower seed supplementation in SS3 and SS6 treatments only increased CLA cis-9 trans-11 by 9.62% in the sampled milk. The results of this study indicated that safflower seeds could be added to the diet of dromedary camel up to 6% of the dry matter without any negative sign. Safflower also increased CLA and improved the quality of camel milk, which could be a reasonable incentive for beneficiaries of the camel industry as well as safflower farmers.