کمالی, امیر ارسلان, صادقی, محمدهادی, دشتی زاده, محمود, کبیری فرد, عبدالمهدی, صادقی, سید ابو طالب, خاج, حسین. (1399). تعیین ارزش غذایی بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر برای استفاده در تغذیه دام. سامانه مدیریت نشریات علمی, 9(37), 9-16. doi: 10.22092/aasrj.2021.352783.1211
امیر ارسلان کمالی; محمدهادی صادقی; محمود دشتی زاده; عبدالمهدی کبیری فرد; سید ابو طالب صادقی; حسین خاج. "تعیین ارزش غذایی بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر برای استفاده در تغذیه دام". سامانه مدیریت نشریات علمی, 9, 37, 1399, 9-16. doi: 10.22092/aasrj.2021.352783.1211
کمالی, امیر ارسلان, صادقی, محمدهادی, دشتی زاده, محمود, کبیری فرد, عبدالمهدی, صادقی, سید ابو طالب, خاج, حسین. (1399). 'تعیین ارزش غذایی بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر برای استفاده در تغذیه دام', سامانه مدیریت نشریات علمی, 9(37), pp. 9-16. doi: 10.22092/aasrj.2021.352783.1211
کمالی, امیر ارسلان, صادقی, محمدهادی, دشتی زاده, محمود, کبیری فرد, عبدالمهدی, صادقی, سید ابو طالب, خاج, حسین. تعیین ارزش غذایی بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر برای استفاده در تغذیه دام. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1399; 9(37): 9-16. doi: 10.22092/aasrj.2021.352783.1211
تعیین ارزش غذایی بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر برای استفاده در تغذیه دام
1بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
2موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
در حال حاضر سالانه حدود 19000 تن بقایای خشک بوته هندوانه در استان بوشهر بهدست میآید که پس از برداشت محصول، بدون استفاده باقی میماند. این تحقیق، بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی و قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه در استان بوشهر انجام شد. برای انجام این پژوهش، ابتدا شش شهرستان دارای کشت هندوانه مشخص شده و از 10 نقطه در هر شهرستان نمونهبرداری و پس از مخلوط کردن، سه نمونه از آن برداشت شد و در مجموع، ترکیب شیمیایی 18 نمونه بقایای بوته هندوانه اندازهگیری شد. در ادامه، قابلیتهضم بقایای بوته هندوانه بهروش جمعآوری کل مدفوع، با استفاده از چهار رأس بز نر اختهشده سیاه بومی استان طی سه دوره 10 روزه بهدست آمد. نتایج نشان داد که میانگین میزان ماده خشک بقایای خشک بوته، پروتئین خام، فیبر نامحلول در شوینده خنثی، فیبر نامحلول در شوینده اسیدی، خاکستر خام، چربی خام، کلسیم و فسفر بقایای بوته هندوانه بهترتیب 41/94، 78/13، 6/26، 85/18، 55/22، 87/3، 07/4 و 16/0 درصد بود. میانگین قابلیتهضم ماده خشک، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی، چربی خام و انرژی خام بقایای بوته هندوانه بهترتیب 18/49، 76/65، 8/35، 48/39، 28/37 و 98/53 درصد تعیین شد. انرژی قابلهضم و قابلمتابولیسم بقایای بوته هندوانه 84/1 و 51/1 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک بهدست آمد. بهطور کلی نتایج نشان داد که از بقایای بوته هندوانه میتوان بهخوبی در جیره غذایی بزها استفاده کرد و در صورت نیاز، باید با استفاده از روشهای مختلف عملآوری، ارزش غذایی و در نتیجه مصرف آن را در جیره بهبود بخشید.
Determination of Nutritive Value of Watermelon plant residues in Bushehr Province for Livestock Feeding
نویسندگان [English]
Amir Arsalan Kamali1؛ Mohammad hadi Sadeghi1؛ Mahmoud Dashtizadeh1؛ AbdulMahdi Kabirifard1؛ Seyed Abu Taleb Sadeghi1؛ hossein khaj2
1Bushehr Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bushehr, Iran
2Razi Vaccine and Serum Research Institute, AREEO, Karaj, Iran
چکیده [English]
Annually about 19000 tons of watermelon plant residues is obtained in Bushehr province. This research was carried out to determine the chemical composition and digestibility of watermelon plant residues in Bushehr province. For this research, at first six regions which have watermelon cultivation were identified and were sampled from 10 points of every region and after mixing them, three samples were selected and in total chemical composition of 18 samples of watermelon plant residues were measured. Then, the digestibility was determined with total faecal collection method using four heads of Black native castrated male goats during three periods of 10 days. Results showed that, the average of DM, CP, NDF, ADF, Ash, EE, Ca and P content of watermelon plant residues were 94.41, 13.78, 26.6, 18.85, 22.55, 3.87, 4.07 and 0.16%, respectively. The average of digestibility of DM, CP, NDF, ADF, EE and GE of watermelon plant residues were 49.18, 65.76, 35.8, 39.48, 37.28 and 53.98%, respectively. The DE and ME content of watermelon plant residues were 1.84 and 1.51 Mcal/Kg (DM basis). Totally, results showed that watermelon plant residues have ability for use in goat feeding and if necessary, must improve its nutritive value with various methods of processing.
کلیدواژهها [English]
watermelon plant residues, chemical composition, digestibility, goat