1استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.
2محقق بخش علوم دامی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ،لرستان ،سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد ، ایران.
3استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد ، ایران.
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر زمانهای مختلف از شیرگیری روی صفات رشد و لاشه برههای نر لری انجام شد. تعداد 36 رأس بره نر لری که در یک فصل زایش، متولد شده بودند به طور تصادفی انتخاب و به سه گروه اختصاص داده شدند. برههای به ترتیب در سنین 60، 90 و 120 روزگی شیرگیری و سپس به مدت 90 روز پروار شدند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و سه تکرار انجام شد. بین وزن از شیرگیری در زمانهای مختلف تفاوت معنیدار بود (05/0p <). بدترین ضریب تبدیل خوراک در تیمار 120 روز شیرگیری (59/7) مشاهده شد و بین تیمارها تفاوت معنیداری بود (05/0p <). بالاترین افزایش وزن روزانه در تیمار 60 روز شیرگیری (198 گرم) و کمترین آن مربوط به تیمار120 روز شیرگیری بود. کمترین و بیشترین درصد دنبه به ترتیب مربوط به برههای با 60 و 120 روز شیرگیری بود. اثر زمانهای مختلف از شیرگیری بر بازده لاشه معنیدار بود به طوری که برههای با 60 روز شیرگیری بیشترین بازده لاشه (12/48 درصد) را داشتند. اثر زمانهای از شیرگیری روی درصد گوشت لخم، چربی کل دام معنیدار (05/0p <) و روی درصد استخوان معنیدار نشد. بیشترین درصد گوشت لخم (95/58 درصد) مربوط به برههای با 60 روز شیرگیری بود. هزینه تولید هر کیلوگرم لاشه (228179 ریال) و گوشت لخم (387072 ریال) در برههای 60 روز شیرگیری کمترین بود. بطور کلی، نتایج نشان داد برههای با سن شیرگیری 60 روز، افزایش وزن روزانه بالاتر، ضریب تبدیل خوراک کمتر و صفات لاشه مناسبتری نسبت به سایر تیمارها داشتند.
1Department of animal science, research center of agriculture and natural
resources, Lorestan, Iran.
2Animal Science Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, Iran
3Department of animal science, Borujerd agricultural research and education center, Borujerd , Iran
چکیده [English]
This study was conducted to determine the effects of weaning different times on feedlot and carcass traits in Lori male lambs. In order to 36 Lori male lambs that were born at same season randomly selected and assigned to three groups. They were weaned at 60, 90 and 120 days and then fattened during 90 days. Experiment was done with using completely randomized design (CRD) including three treatments and 3 replications. The results showed that there was significant different the weaning weight (p < 0.05). The worst feed conversation was observed in 120 days weaning with 7.59 that there was significant difference among treatments (p < 0.05). The most ADG observed in 60 days weaning lambs with198gr and the least 120 days weaning treatment. The lowest fat-tail weight was belonging to 60 days weaning lambs and the most 120 days weaning treatment. The weaning different ages were significantly effect on efficiency carcass so that those 60 days weaning lambs were the most with 48.12 percentage. The effects of weaning different ages were on lean meat percentage, total carcass fat significant but on bone percentage was no significant. The results of experiment showed the highest lean meat percentage (58.95%) was belonging to 60 days weaning lambs. The cost of producing per kg carcass (228179 Rials) and lean meat (387072 Rials) was lowest in 60 day weaned lambs. Overall, the results showed that Lori breeds lambs weaning at 60 days were higher weight gain, lower feed conversation and to have suitable carcass traits comparison other treatments.
کلیدواژهها [English]
Lori male lambs, Feedlot traits, Weaning age, Carcass traits