1دانشجوی دوره دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
چکیده
استفاده از منابع خوراک بومی پتانسیل خوبی برای بهبود پرورش دام در کشورهای در حال توسعه دارد. هدف از انجام این تحقیق تعیین ارزش غذایی بخشهای مختلف گیاه زرشک در تغذیه نشخوارکنندگان بود. نمونههای ضایعات حاصل از برداشت محصول زرشک، به صورت دستی تهیه و در معرض آفتاب خشک شد. تیمارهای آزمایشی شامل: (1) یونجه خشک، (2) شاخه زرشک، (3) برگ قبل از برداشت میوه، (4) برگ پس از برداشت میوه و (5) مخلوط شاخه و برگ بود. ترکیب شیمیایی و ترکیبات فنلی نمونههای مورد استفاده در آزمایش پس از آسیاب شدن، طبق روشهای استاندارد آزمایشگاهی تعیین شد.گوارشپذیری شکمبهای ماده خشک نمونههای مختلف نیز با استفاده از دو رأس گاو دارای فیستولای شکمبهای و انکوباسیون آنها در زمانهای صفر، 2، 4، 8، 12، 16، 24، 48، 72 و 96 ساعت در شکمبه تعیین گردید. همچنین با استفاده از روش هضم توأم درون کیسهای و سه مرحلهای آنزیمی، گوارشپذیری پس از شکمبهای و کل دستگاه گوارشی ماده خشک نمونهها تعیین شد. نتایج نشان داد در بین ضایعات برداشت زرشک، بالاترین میزان پروتئین (98/9%) و ماده آلی (48/90%) و کمترین میزان ترکیبات فنلی (36/6%) و تانن (38/2%)، در برگ زرشک مشاهده شد. همچنین گوارشپذیری شکمبهای برگ زرشک و یونجه خشک به ترتیب 46/65 و 49/50 درصد بود که با یکدیگر اختلاف معنیدار داشت (05/0>P). بنابراین با توجه به ارزش غذایی مطلوب، ترکیبات ضد مغذی پایین و گوارشپذیری شکمبهای بالاتر برگ زرشک از یونجه خشک، میتوان از آن در جیره غذایی دامها به عنوان منبع علوفهای بومی با هزینه کمتر استفاده نمود.
Nutritional value assessment of different parts of Berberis Vulgaris plant in ruminant nutrition
نویسندگان [English]
Navid Ghavipanje1؛ Mohammad Hasan Fathi Nasri2
1Department of Animal Science, University of Birjand, Iran
2Department of Animal Science, University of Birjand.
چکیده [English]
The use of local feed resources have good potential in order to improve livestock production in developing countries. Hence, this study was carried out to evaluate nutritional value of different parts of Berberis vulgaris plant in ruminant nutrition. The samples of Barberry harvest wastages were manually prepared and sun-dried. Treatments including: (1) Alfalfa, (2) branches, (3) leaves before barberry harvesting, (4) leaves after barberry harvesting and (5) branches and leaves mixture. The chemical compositions and phenolic compounds of samples were determined according to standard laboratory methods after milling samples. Rumen DM degradability of samples was assessed using two fistulated mature cows and incubation of samples at zero, 2, 4, 8, 12, 16, 24, 48, 72 and 96 hr. Also modified 3-step procedure enzymatic method was performed for determination of post-rumen and total tract DM digestibility. The results showed that the highest crude protein (9.98%), organic matter (90.48%) and the lowest total phenols (6.36%) and total tannins (2.38%) among Barberry harvest wastage were observed in Berberis vulgaris leaf. Also the rumen digestibility of Berberis vulgaris leaf and alfalfa hay were 46.65 and 50.49%, respectively (p < 0.05). Therefore, Due to desirable nutritional value, low anti-nutritional composition and higher rumen digestibility of barberry leaf than alfalfa hay; it can be use as a cheap native substitute for regular forages in the feeding of livestock.