1استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران.
2محقق بخش علوم دامی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ،لرستان ،سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد ، ایران.
3استادیار ، عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد ، ایران.
4محقق بخش علوم دامی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز آموزش و تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ،لرستان ، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد ، ایران.
چکیده
هدف از این تحقیق، بررسی وضعیت مدیریتی طیور گوشتی و اثرات خشکسالی بر طیور صنعتی و روشهای مقابله با آن در استان لرستان بود. این مطالعه در طی سالهای 1390 تا 1392 بر اساس مطالعه میدانی، مصاحبه و تکمیل پرسشنامه انجام شد. مرغداریهای بر اساس پراکنـدگی به سهطبقه20000 قطعهای و کمتر، بین 20000 قطعه تا 40000 قطعهای و 40000 قطعهای و بالاتر تقسیمبندی شده و از هر طبقه67 واحد برای تکمیل پرسشنامه انتخاب شد. برای تجزیهوتحلیل دادههای مربوط به عملکرد واحدها از آزمون واریانس یکطرفه و برای مقایسه میانگین عملکرد واحدهای مرغ گوشتی در دوره خشکسالی و غیر خشکسالی از آزمون t برای دو نمونه جفت شده توسط نرمافزار (SPSS(20 استفاده شد. نتایج نشان داد اثر خشکسالی بـر میـانگین وزن پایـان دوره، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل خوراک و درصد زندهمانی اثر معنیداری داشت (05/ 0p <). مقایسه عملکرد واحدهای مرغداری در دوره خشکسالی و غیر خشکسالی در استان لرستان برای صفات وزن پایانی و ضریب تبدیل خوراک نشان داد که بین گروههای عملکردی در قبل و بعد از خشکسالی تفاوت معنیدار بود (05/ 0p <). نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که نوع سیستم خنککننده در حدود 3/51 درصد واحـدهای مورد بررسی از نـوع پوشال، مه پاش و هواکش بود. در مجموع مهمترین راهکار مدیریتی در پرورش طیور صنعتی در زمان خشکسالی اقدامات مدیریتی ازجمله تنظیم دما، نور، تهویه و رعایت الزامات بهداشتی، تغذیه با کمیت و کیفیت مناسب و برخورداری از تسهیلات بانکی بوده که در کاهش مخاطرات ناشی از خشکسالی بر طیور مؤثراست.
1Department of Animal Science Department of animal science, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO
2Animal Science Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, Iran
3Department of Animal Science Department of animal science, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO
4Animal Science Research Department, Lorestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Khorramabad, Iran.
چکیده [English]
The purpose of this study was to investigate the management status of broiler poultry and the effects of drought on industrial poultry and strategies of how to deal with it. This study was conducted during 2011-2012 based on field study, interview and questionnaire completion. Poultry farms were divided into three classes of 20,000 or less, divided between 20,000 and 40,000 and 40,000 and above, and 67 units were selected from each class to complete the questionnaire. The questionnaire included questions related to production, breeding, health, nutrition and so on. Collected data were compared using descriptive statistics and frequency percentage using chi-square test and to compare the mean performance of broiler chickens in both drought and non-drought periods using t-test for two paired samples also one-way ANOVA (SPSS 20) was used for data analysis. The results showed that drought had a significant effect on the average weight of finall period, feed intake, feed conversion ratio and survival percentage (p < 0.05). Comparison of performance of poultry farms during drought and non-drought periods in Lorestan province for final weight and feed conversion coefficient showed that there was a significant difference between performance groups before and after drought (p < 0.05). The type of cooling system was about 61.3% of the units of powder, sprayer and ventilators. Overall, the most important management strategy in industrial poultry farming during droughts is management measures including temperature, light, ventilation and hygiene requirements, suitable nutrition and quality, and bank facilities that are effective in reducing the risk of drought in poultry.