1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز.
2کارشناسی ارشد تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر، دانشگاه تبریز.
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر افزودن سطوح مختلف آب پنیر تازه و افزودنی باکتریایی به سیلاژ یونجه بر میزان تجزیه پذیری شکمبهای ماده خشک، پروتئین خام و ماده آلی با استفاده از روش کیسههای نایلونی بود. در تیمارهای آزمایشی سطوح صفر 30، 60 و 90 گرم به ازای هرکیلوگرم وزنتر از آب پنیر تازه با افزودن باکتریایی (cfu 108×3 به ازای هر گرم وزن تر یونجه) و بدون افزودن باکتریایی به سیلاژ یونجه اضافه شد. قابلیت تجزیه پذیری با استفاده از روش کیسههای نایلونی با ۴ تکرار (2 تکرار در هر گوسفند) در ساعات۰، ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۲، ۱۶، ۲۴، ۳۶، ۴۸، 72 و ۹۶ انجام گرفت. دادههای حاصل از این آزمایش به صورت فاکتوریل 2 × 4 در قالب طرح کاملاً تصادفی آنالیز شدند. مقایسه میانگینها (در سطح 05/0 درصد) با استفاده از آزمون دانکن انجام شد. بیشترین میزان تجزیه پذیری ماده خشک مربوط به تیمار سیلاژ یونجه به همراه 60 گرم آب پنیر تازه بر کیلوگرم وزن تر یونجه بود، که طی ساعات 2، 4، 12، 72 و 96 انکوباسیون شکمبهای مشاهده شد (05/0p <). بخش سریع تجزیه شونده (a) ماده خشک در تیمارهای افزودنی باکتریایی تفاوت معنیداری نسبت به تیمار شاهد نداشت، اما در تیمارهای حاوی آب پنیر تازه در سه سطح مختلف (30، 60 و 90 گرم آب پنیر تازه) نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیداری داشت (05/0p <). افزودن آب پنیر در سطوح مختلف سبب افزایش در بخشهای با تجزیه پذیری سریع، تجزیهپذیری آهسته و تجزیهپذیری مؤثر شد.
Determining digestibility of alfalfa silage supplemented with different levels of whey and bacterial additive
نویسندگان [English]
Maghsoud Besharati1؛ Mojtaba Nekou2؛ zabihollah nemati1؛ A. Karimi1
1Department of Animal Science, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz
2Department of Animal Science, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, university of Tabriz
چکیده [English]
This study was conducted to determination of the effects of supplementation of alfalfa with fresh whey and bacterial additive before ensiling on the dry matter, organic matter and crude protein degradability’s by nylon bags. Experimental treatments included the levels of 0, 30, 60, and 90 g fresh whey per kg of fresh alfalfa were added to the alfalfa silage with and without bacterial additive (3 × 108 cfu per g fresh alfalfa). Degradability of silage determined using in situ technique with 4 replications (2 replications per sheep) at 0, 2, 4, 6, 8, 12, 16, 24, 48, 72, and 96 hours incubation. The data were analyzed in a factorial based (2×4) on a completely randomized design. The highest dry matter degradability was observed for alfalfa silage treatment with 60 g fresh whey, which was observed for 2, 4, 12, 72 and 96 hours of rumen incubation (p < 0.05). The parameter of fraction a of DM in treatments with bacterial additive was not significantly different to compared with control, but in treatments with whey at three different levels (30, 60 and 90 g fresh whey), the significant increase was observed (p < 0.05). After 48 h incubation the highest crude protein degradability was for treatment including 90 g whey and bacterial additive and lowest amount was for treatment including 60 g whey and bacterial additive (p < 0.05). The results show that the addition of whey at different levels increased rapidly degradable, slow degradable fractions and effective degradability of dry matter.