مهرابادی, مهدی, حسینی, سید محسن, داودی, مسعود. (1398). اثر استفاده از ملاس در خوراک آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و تخمیر شکمبه گوساله های شیرخوار. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(30), 63-72. doi: 10.22092/aasrj.2018.124220.1168
مهدی مهرابادی; سید محسن حسینی; مسعود داودی. "اثر استفاده از ملاس در خوراک آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و تخمیر شکمبه گوساله های شیرخوار". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, 30, 1398, 63-72. doi: 10.22092/aasrj.2018.124220.1168
مهرابادی, مهدی, حسینی, سید محسن, داودی, مسعود. (1398). 'اثر استفاده از ملاس در خوراک آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و تخمیر شکمبه گوساله های شیرخوار', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(30), pp. 63-72. doi: 10.22092/aasrj.2018.124220.1168
مهرابادی, مهدی, حسینی, سید محسن, داودی, مسعود. اثر استفاده از ملاس در خوراک آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و تخمیر شکمبه گوساله های شیرخوار. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 8(30): 63-72. doi: 10.22092/aasrj.2018.124220.1168
اثر استفاده از ملاس در خوراک آغازین بر عملکرد، فراسنجه های خونی و تخمیر شکمبه گوساله های شیرخوار
1گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفهای پاکدشت، تهران، ایران
2دانش آموخته دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3دانشجوی دکتری تغذیه دام، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
بهمنظور بررسی اثر اضافه کردن ملاس در خوراک آغازین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسالههای شیرخوار تعداد 24 رأس گوساله نر نژاد هلشتاین در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار و 8 تکرار در هر تیمار از روز چهارم پس از تولد بهمدت 70 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (صفر درصد ملاس)، جیره شاهد + 5/7 درصد ملاس و جیره شاهد + 15 درصد ملاس(بر پایه ماده خشک) در خوراک آغازین بودند. مصرف خوراک بهصورت روزانه و نمونهگیری خون و مایع شکمبه در زمانهای 35، 50 و 70 روزگی اندازهگیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که مصرف خوراک در دوره قبل از شیرگیری در گوسالههای مصرفکننده ملاس با سطح 5/7 درصد بیشتر (620 در مقابل 420 و 490 گرم در روز)، اما در دوره بعد از شیرگیری و کل دوره تغییری مشاهده نگردید. افزایش وزن روزانه در دورههای مختلف، در گوسالههای مصرفکننده ملاس تفاوت معنیداری با تیمار شاهد ایجاد نکرد. بازده خوراک تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان نداد. گوسالههای مصرف کننده ملاس نسبت به گروه شاهد دارای pH شکمبه کمتری بودند. میزان اسیدهای چرب بوتیریک و پروپیونیک در گوسالههای مصرف کننده ملاس نسبت به گروه کنترل دارای غلظت بیشتری بودند.گوسالههای مصرف کننده ملاس، گلوکز خون بالاتری نسبت به گروه شاهد داشتند، اگرچه بین تیمارهای حاوی 5/7 و 15 درصد ملاس تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. نتایج نشانداد که حضور ملاس در خوراک آغازین گوساله احتمالاً بهدلیل بهبود شرایط تخمیر شکمبه و افزایش پروپیونات منجر به بهبود عملکرد گوسالههای شیرخوار هلشتاین خواهد شد.
Effect of the Use of Molasses in Starter on the Performance, Blood Parameters and Rumen Fermentation of Dairy Calves
نویسندگان [English]
Mehdi Mehrabadi1؛ Mohsen Hoseini2؛ Masoud Davoudi3
1Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
2Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
3Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.
چکیده [English]
In order to investigate the effect of adding molasses in starter on yield, blood and stomach parameters of infants' calves, 24 Holstein bulls were completely randomized design with 3 treatments and 8 replicates in each treatment from the fourth day after births were tested for 70 days. Treatments included control diet (0% molasses), control diet + 7.5% molasses and control diet + 15% molasses (based on dry matter) in starter. Dry matter intake at daily and blood and rumen fluid sampling at 35, 50 and 70 days of age were parameters measured. The results of the experiment showed that starter intake pre-weaning in calves consumed molasses with a level of 7.5% was higher (620 vs. 420 and 490 grams/day), but no detectable change was observed in the period post-weaning and the whole period. Daily weight gain in the pre-weaning period was 7.5% for molasses calves, but there was no significant difference in the post-weaning period and the whole period. Feed efficiency did not show significant difference. The calves of molasses had lower ruminal pH than the control group. The levels of butyric and propionic fatty acids in calves consumed molasses were higher than those of the control group. Molasses had higher blood glucose concentrations compared to the control group, although there was a difference among treatments containing 7.5 and 15% molasses. The results indicated that the presence of molasses in the starter feed would probably improve the performance of Holstein calves due to improved rumen fermentation and increased propionate levels.