غلامی, حسین. (1398). اثر شکل فیزیکی جیره بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم در گوسفند. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(30), 53-62. doi: 10.22092/aasrj.2018.123268.1160
حسین غلامی. "اثر شکل فیزیکی جیره بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم در گوسفند". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, 30, 1398, 53-62. doi: 10.22092/aasrj.2018.123268.1160
غلامی, حسین. (1398). 'اثر شکل فیزیکی جیره بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم در گوسفند', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(30), pp. 53-62. doi: 10.22092/aasrj.2018.123268.1160
غلامی, حسین. اثر شکل فیزیکی جیره بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم در گوسفند. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 8(30): 53-62. doi: 10.22092/aasrj.2018.123268.1160
اثر شکل فیزیکی جیره بر مصرف اختیاری و قابلیت هضم در گوسفند
استادیار مو سسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف مطالعه اثر شکل فیزیکی جیره با سه تیمار (شکل فیزیکی) و چهار تکرار بر قابلیت هضم و مصرف اختیاری، در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور انجام شد. برای این منظور یک جیرۀ غذایی به سه شکل کاملاً مخلوط، کاملاً مخلوط بلوک شده و کاملاً مخلوط حبه شده با 45/2 مگاکالری انرژی قابل متابولیسم و 14 درصد پروتئین خام فرموله و آماده شدند، سپس قابلیت هضم و مصرف اختیاری آنها با استفاده از 12 رأس گوسفند نر اخته شده نژاد شال با میانگین سنی 5/4-4 سال و میانگین وزنی70 کیلوگرم مورد آزمایش قرار گرفت. قابلیت هضم جیرهها با روش جمعآوری کل مدفوع و مصرف اختیاری با استفاده از روش STIR تعیین شد. نتایج نشان داد که اثر شکل فیزیکی جیره بر قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی معنیدار نبود ولی از نظر مصرف اختیاری تفاوت معنیداری بین تیمارهای مورد آزمایش مشاهده شد (05/0 < p). بیشترین و کمترین مصرف خوراک گوسفندان به ترتیب در جیره حبه (1/34 گرم ماده خشک در دقیقه) و کاملاً مخلوط (9/21 گرم ماده خشک در دقیقه) مشاهده شد. بهطورکلی نتیجهگیری میشود که حبه نمودن جیره، میزان مصرف آن را در مقایسه با اشکال معمول و بلوک شده جیره افزایش داد.
The effect of physical form of ration on voluntary intake and digestibility in sheep
نویسندگان [English]
hossein gholami
چکیده [English]
The aim of this research was to study the effect of physical form of the diet with three treatments (physical forms) and four replications on digestibility and its voluntary feed intake. The experiment was conducted in the Animal Science Research institute (ASRI). For this purpose, the balanced diet was prepared into three physical forms including total mixed ration (TMR), blocked total mixed ration (BTMR) and pelleted total mixed ration (PTMR) forms with contains 2.45 Mcal/kg metabolizable energy and 14% crude protein. The digestibility and voluntary feed intake conducted using 12 male castrated Chall breed of sheep with a mean age 4-4.5 years and an average of 70 kg body weight. The digestibility of diets was determined by total collection of feces and voluntary feed intake measured using the STIR method. The results showed that the effect of physical form of diet was not significant on digestibility of dry matter, organic matter, NDF and ADF, but voluntary feed intake was significant between treatments (p <0.05). The highest and lowest dry matter intake of sheep were observed in PTMR (34.1 g dry matter per minute) and TMR (21.9 g dry matter per minute) respectively. Generally concluded that the pelleting of the ration increased its consumption compared with the TMR and BTMR forms
کلیدواژهها [English]
diet physical form, pelleted, blocked, voluntary feed intake, in vivo digestibility