1دکتری تخصصی- تغذیه طیور، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
2استاد پژوهشی، مؤسسۀ تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3دانشیار، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی اثرات سطوح مختلف اسیدهای آمینه کریستاله در جیرههای غذایی دارای منابع پروتئینی با کیفیت متفاوت بر سطح اسید اوریک سرم، آمونیاک پلاسمای خون و نیتروژن دفعی در بستر جوجههای گوشتی انجام شد. برای این منظور، تعداد 576 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس 308 در 8 تیمار با 6 تکرار وزیع شدند. این آزمایش بهصورت فاکتوریل 4×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 2 نوع جیره آزمایشی شامل ذرت- کنجاله سویا (بهعنوان منبع پروتئین با کیفیت بالا) و گندم- کنجاله کلزا (بهعنوان منبع پروتئین با کیفیت پایین) و 4 سطح اسیدهای آمینه کریستاله دیال-متیونین، ال-لیزین، ال-ترئونین و ال-تریپتوفان (سطح نیازمندی، صفر، 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیازمندی) پیشنهادی راس 308، اجرا شد. یافتههای آزمایش حاضر نشان داد که مکمل نمودن اسیدهای آمینه کریستاله در سطوح 10 و 15 درصد بالاتر از سطح نیازمندی به جیره غذایی حاوی کنجاله کلزا و گندم نسبت به جیره غذایی حاوی کنجاله سویا، تأثیر معنیداری بر سطح آمونیاک پلاسمای خون نداشت. خصوصیات بستر جوجههای گوشتی نیز تحت تأثیر سطوح بالای اسیدهای آمینه کریستاله نسبت به سطح نیازمندی در خوراک با کیفیت پایین برای نیتروژن دفعی و نیتروژن آمونیاکی در بستر قرار نگرفت. بنابراین، استفاده از اسیدهای آمینه کریستاله در سطوح بالاتر از نیاز پرنده بهخصوص در جیرههای غذایی با کیفیت بالا به دلیل عدم تأثیر بر نیتروژن سرم خون و نیتروژن دفعی بستر، همچنین سطح آمونیاک پلاسمای خون و نیتروژن آمونیاکی بستر جوجههای گوشتی قابل توصیه نمیباشد.
Effects of different levels of crystalline amino acids in diets on the amount blood serum nitrogen and plasma ammonia and of broiler chickens
نویسندگان [English]
Vajiheh Nikoofard1؛ Akbar Yaghobfar2؛ Shاhab Ghazi Harsini3
1PhD student of Animal and Poultry Nutrition, Callege of Agriculture and Natural Resources Razi University, Kermanshah, Email: v_nikoofard@yahoo.com
2Professor, Animal Science Research Institute, Agricultural Research, Education, and Extension Organization, Tehran, Iran, Email: yaghoobfar@yahoo.com
3Associate Professor of Poultry Nutrition, Callege of Agricaltur and Natural Resources Razi University, Kermanshah, Email: ghazi@razi.ac.ir
چکیده [English]
The aim of this study was to investigate the effects of different levels of crystalline amino acids in the diets containing different protein sources quality on serum uric acid, blood plasma ammonia and litter nitrogen excretion in broiler chickens. To this end, 576 Ross 308 broiler chickens, were distributed in 8 experimental treatments with 6 replicates and . This experiment was conducted as a 2 × 4 factorial in a completely randomized design with 2 experimental diets including maize-soybean meal (as high quality protein source) and wheat-canola meal (as low quality protein source) and 4 levels of crystalline amino acids DL-Methionine, L-Lysine, L-Threonine and L-Tryptophan (recommended levels, 0, 10 and 15% higher than the recommended levels) by broiler Ross 308. The results of the present study showed that the supplementing crystalline amino acids at levels of 10 and 15% higher than the recommended levels to diet containing canola meal and wheat compared to diets containing soybean meal, had no significant effect on blood plasma ammonia levels. Litter characteristics of the broiler chickens were not significantly affected by high levels of crystalline amino acids compared to the recommended level in low-quality feed for excretion of nitrogen and ammonia nitrogen in the litter. So, the use of crystalline amino acids higher than the recommended levels in the diets with high quality because lack of effect on the blood serum nitrogen and litter nitrogen excretion, also blood plasma ammonia and litter ammonia nitrogen of broiler chickens and is not recommended.