آگاه, محمد جواد, رحمانی, رهام, صفدریان, مظاهر, هاشمی, مجید. (1398). بررسی جایگزینهای مناسب برای منابع پروتئینی و انرژی زا در جیرههای متعادل شده طیور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(31), 21-34. doi: 10.22092/aasrj.2019.124330.1169
محمد جواد آگاه; رهام رحمانی; مظاهر صفدریان; مجید هاشمی. "بررسی جایگزینهای مناسب برای منابع پروتئینی و انرژی زا در جیرههای متعادل شده طیور". سامانه مدیریت نشریات علمی, 8, 31, 1398, 21-34. doi: 10.22092/aasrj.2019.124330.1169
آگاه, محمد جواد, رحمانی, رهام, صفدریان, مظاهر, هاشمی, مجید. (1398). 'بررسی جایگزینهای مناسب برای منابع پروتئینی و انرژی زا در جیرههای متعادل شده طیور', سامانه مدیریت نشریات علمی, 8(31), pp. 21-34. doi: 10.22092/aasrj.2019.124330.1169
آگاه, محمد جواد, رحمانی, رهام, صفدریان, مظاهر, هاشمی, مجید. بررسی جایگزینهای مناسب برای منابع پروتئینی و انرژی زا در جیرههای متعادل شده طیور. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1398; 8(31): 21-34. doi: 10.22092/aasrj.2019.124330.1169
بررسی جایگزینهای مناسب برای منابع پروتئینی و انرژی زا در جیرههای متعادل شده طیور
1استادیار پژوهشی، بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
2استادیار پژوهشی بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
3استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
4استادیار پژوهشی شعبه شیراز، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف تعیین مناسبترین سطح جایگزینی کنجاله سویا با کنجاله کلزا و تخم پنبه و همچنین دانه ذرت با دانه تریتیکاله در جیره جوجههای گوشتی، بر اساس عملکرد و شاخص تولیدی از سن 7 تا 42 روزگی انجام شد. تعداد 2520 قطعه جوجه مخلوط گوشتی سویه راس 308 در 14 تیمار با 6 تکرار و 30 قطعه جوجه در هر تکرار بهصورت تصادفی توزیع شدند. تیمارها شامل جایگزینی، چهار سطح کنجاله کلزا (25، 50، 75 و 100درصد) با کنجاله سویا و مکمل لیزین برابر احتیاجات و 10% بالاتر از احتیاجات سویه راس 308، سه سطح کنجاله تخم پنبه (20، 40 و60 درصد) با کنجاله سویا، دو تیمار به-ترتیب شامل افزودن 50 درصد دانه تریتیکاله در کل جیره و جایگزینی 100 درصد دانه ذرت جیره با تریتیکاله و یک تیمار شاهد بر پایه ذرت و کنجاله سویا، بودند. نتایج نشان داد که با توجه به بازده پروتئین مصرفی در بین تیمارها، بالاترین مقادیر مربوط به جایگزینی 25 درصد کنجاله کلزا و 20 درصد کنجاله تخم پنبه با کنجاله سویا و گروه شاهد (به ترتیب با 82/2، 83/2 و 90/2 گرم پروتئین مصرفی بر گرم افزایش وزن) بود. با توجه به صفت شاخص تولید، از لحاظ فنی جایگزینی منابع پروتئینی کنجاله کلزا و کنجاله تخم پنبه بهترتیب تا سطح 50 و60 درصد با کنجاله سویای جیره امکانپذیر است. همچنین دانه تریتیکاله میتواند تا سطح 50 درصد کل جیره، جایگزین بخشی از دانه ذرت و کنجاله سویای جیره شود.
Study of suitable alternatives for protein and energy sources in balanced poultry diets
نویسندگان [English]
Mohammad Javad Agah1؛ Roham Rahmani2؛ Mazaher Safdarian3؛ Majid Hashemi4
1Assistant Professor of Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
2Assistant Professor of Economic, Social and Extension Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
3Assistant Professor, Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
4Assistant Professor, Shiraz Branch, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran
چکیده [English]
This study was conducted to determine the most suitable level of replacement of soybean meal (SBM) with canola meal (CM) and cottonseed meal (CSM) and also corn grain (CG) with triticale grain (TG) in broiler diet, based on performance and production index from 7 to 42 days of age. A total of 2520 Ross 308 broiler chickens (mixed sex) were distributed randomly in 14 treatments with 6 replicates and 30 chicks per replicate. Treatments included the replacement of four levels of CM (25, 50, 75 and 100%) with SBM and lysine supplements equal and 10% higher than the recommended requirements for Ross 308; three levels of CSM (20, 40 and 60%) with SBM; two treatment consists of adding 50% of TG in the total diet and replacement of 100% of CG with TG and control diet based on CG and SBM, respectively. The results showed that according to the protein efficiency ratio (PER) between the treatments, the highest PER was the replacement of 25% of CM and 20% CSM with SBM and the control diet (respectively 2.82, 2.83 and 2.90 gram of protein consumed per gram of weight gain). Regarding the attribute of the PI, it is technically possible to replace the protein sources of CM and CSM to levels of 50 and 60 percent with SBM there is a diet. Also TG can replace a part of CG and SBM as much as 50 percent of the total diet.
کلیدواژهها [English]
Protein and energy, Broiler, Diet, Production index