1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2هیات علمی در دانشگاه هرمزگان
3گروه علوم و مهندسی باغبانی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده
گیاه مورتلخ (Salvia mirzayanii) یکی از گونههای دارویی تیره نعناع (Lamiaceae) میباشد که تنها در ایران به صورت خودرو رویش دارد. در پژوهش حاضر، اندامهای مختلف (برگ، گل، ساقه و گیاه کامل) مورتلخ در فروردین سال 1397 از منطقه خُنج استان فارس جمعآوری گردیده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. اسانس نمونهها بهروش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد اسانس اندامهای مختلف برگ، گل، ساقه و گیاه کامل به ترتیب 2/3، 6/2، 4/0 و 3/2 درصد (وزنی به وزنی) به-دست آمد. بیشترین اجزای شیمیایی شناسایی شده در گیاه کامل (38 ترکیب) و کمترین آنها در برگ و گل (34 ترکیب) ملاحظه گردید. نتایج آنالیز ترکیبهای اسانس نشان داد که آلفا- ترپینیل استات، لینالول، 1و8- سینئول، بتا- ایدِسمول، سیگما- کادینن و آلفا- ترپینئول اجزای اصلی اسانس برگ بودند. ترکیبهای عمده اسانس گل شامل سیگما- کادینن، آلفا- ترپینیل استات، لینالول، بتا- ایدسمول و گاما- کادینن بودند. در اسانس ساقه ترکیبهای آلفا- ترپینیل استات، لینالول، لینالول استات، 1و8- سینئول، بورنیل استات و آلفا- ترپینئول بهوفور یافت شدند. در اسانس گیاه کامل سیگما- کادینن، آلفا- ترپینیل استات، لینالول، 1و8- سینئول، گاما- کادینن و آلفا- ترپینئول بیشترین ترکیبهای اسانس را به خود اختصاص دادند. وجود تنوع شیمیایی در اسانس گیاه کامل و اندامهای مختلف این گیاه میتواند برای صنایع دارویی، غذایی و آرایشی- بهداشتی و نیز بهنژادگران گیاهان دارویی در انتخاب اندام مناسب برای مصرف و اهداف اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.
1Department of Horticulture Science and Engineering, College of Agriculture & Natural Resources, University of Hormozgan, Bandar Abbas, Iran
2Department of Horticultural Sciences,
Faculty of Agriculture & Natural Resources,
University of Hormozgan,
Bandarabbas, Iran.
3Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
چکیده [English]
Salvia mirzayanii Rech. F. & Esfand. is an endemic medicinal plant which belonging to the Lamiaceae family where grows wild in Iran. In this study, different plant organs (leaf, flower, stalk and aerial part) were collected from Khonj region of Fars province in March (2018) and variability in the essential oil content and composition of them were studied. The essential oils of air-dried samples were extracted by hydro-distillation and they were analyzed by a combination of GC-FID and GC-MS techniques, to check for chemical variability. The essential oil yields of leaf, flower, stalk and aerial part were 3.2, 2.6, 0.4 and 2.3 % (w/w), respectively. The total number of compounds identified and quantified were 34 in leaf, 34 in flower, 35 in stem, and 38 in aerial part. Results of essential oil compound analysis revealed that α-terpinyl acetate, linalool, 1,8-cineol, β-eudesmol, δ-cadinene and α-terpineol were the major compounds in leaf. However, the major compounds of flower essential oil were δ-cadinene, α-terpinyl acetate, linalool, β-eudesmol and γ-cadinene. Also, α-terpinyl acetate, linalool, linalool acetate, 1,8-cineol, bornyl acetate and α-terpinyl were the major compounds in stalk. Finally, the major compounds in essential oil of aerial part were δ-cadinene, α-terpinyl acetate, linalool, 1,8-cineol, γ-cadinene and α-terpineol. Chemical diversity of the essential oil of S.mirzayanii plant parts can be considered by medicinal plants breeders and pharmaceutical, food and cosmetic industries for breeding and processing uses.
کلیدواژهها [English]
Salvia mirzayanii, Chemical diversity, Plant organ, α-Terpinyl acetate, Linalool