4گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی گرگان
چکیده
هدف از این پژوهش بررسی اثرات تغذیهای هسته خرمای تخمیر شده بر عملکرد، صفات لاشهو جمعیت میکروبی دستگاه گوارش در جوجههای گوشتی بود. این آزمایش بهصورت فاکتوریل 4×2 با یک تیمار شاهد در قالب طرح کاملاً تصادفی با 540 قطعه جوجه یک روزه در 9 تیمار و 5 تکرار (12 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره ذرت – سویا (شاهد)، جیرههای حاوی 2، 4 ،6 و 8 درصد هسته خرمای خام و2، 4،6 و 8 درصد هسته خرمای تخمیر شده بود. فرآیند تخمیر موجب کاهش فیبرخام و افزایش پروتئین خام گردید (05/0p<). تغذیه هسته خرمای تخمیری باعث افزایش مصرف خوراک و بهبود افزایش وزن در دوره پایانی (42-25 روزگی) شد (05/0p<). در همین دوره افزایش وزن در سطح 8 درصد هسته خرمای تخمیری (1474 گرم در برابر 1336 گرم) بهطور معنیداری (05/0p<) بیشتر از تیمار شاهد بود. هزینه خوراک مصرفی در جیره حاوی خوراک تخمیری بیشتر از جیره هسته خام بود (05/0p<). چربی محوطه بطنی و وزن سنگدان در تیمارهای حاوی هسته خرمای تخمیری نسبت به تیمارهای حاوی هسته خرمای خام کاهش یافت (05/0p<). جمعیت باکتریهای اسید لاکتیک و کلی فرم در ایلئوم جوجههای تغذیه شده با هسته خرمای تخمیری در مقایسه با هسته خرمای خام بطور معنیداری بترتیب بیشتر و کمتر بودند(05/0p<). نتایج این مطالعه نشان داد که تخمیر هسته خرما در سطح 8 درصد موجب بهبود عملکرد جوجه گوشتیدر دوره پایانی پرورش میگردد.
2Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
3Department of Animal Science, College of Agriculture Science and Natural Resources, Gonbad Kavous University, Gonbad, Golestan
4Assistant professor, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
چکیده [English]
This experiment was conducted to investigate the effects of feeding fermented date pite (FDP) on performance, carcass traits and ileal microbial population in broiler chickens. In a 2 ×4 factorial arrangement, 540 day – old broiler chicks were randomly assigned to one of nine experimental diets, each with five replicates containing 12 chicks each. Dietary treatments included a corn- soybean meal – based diet (control), and diets containing 2, 4, 6 and 8% raw date pit (RDP) and 2, 4, 6 and 8 % fermented date pit (FDP). Fermentation process effectively decreased crude fiber and increased crude protein (p < 0.05). Feeding fermented date pite increased feed intake and improved body weight gain in finisher period (25- 42 day) of the experiment (p < 0.05 ). In this period birds fed FDP with level 8% had significantly (p <0.05 ) body weight higher in comparison to chicks fed diet control ( 1474 gr vs 1336 gr ). Birds fed FDP had feed cost higher compared to chick fed RDP (p<0.05). Abdominal fat and gizzard was significantly lower in broiler fed FDP than to RDP (p <0.05 ). Lactic acid bacteria population and coliform in ileum of broilers fed diet containing FDP as compared to RDP were significantly higher and lower respectively (p<0.05). Results of this study demonstrated that fermentation date pite in level 8% led to performance improvement in broiler chickens during finisher period.