1عضوهیات علمی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی, ایلام، ایران
2محقق بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی, ایلام، ایران
چکیده
تعداد 288 قطعه جوجهگوشتی یک روزه مخلوط سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 24 جوجه در هر واحد آزمایشی به مدت 49 روز جهت بررسی اثر سطوح مختلف گیاه دارویی علف مار (Capparis spinosa) بر عملکرد، خصوصیات لاشه و فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون جوجههای گوشتی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروههای آزمایشی شامل جیره شاهد (بر پایه ذرت و سویا) و جیرههای دارای 1 و 2 درصد پودر گیاه کامل علف مار بودند. نتایج نشان داد گروههای آزمایشی دارای اثر معنیداری برمیانگین افزایش وزن روزانه بودند، به طوری که جوجههای دریافت کننده جیره دارای 2 درصد گیاه علف مار در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی کمترین مقدار افزایش وزن روزانه را در طول دوره نشان دادند (01/0P<). میانگین مصرف خوراک در بین گروههای آزمایشی اختلاف معنیداری نداشت. اختلاف میانگین ضریب تبدیل غذایی در بین گروههای آزمایشی معنیدار بود وکمترین و بیشترین مقدار به ترتیب به جیره شاهد و جیرههای حاوی 1 و 2 درصد علف مار تعلق داشت (01/0P<). بالاترین درصد تلفات مربوط به گروه شاهد بود (05/0P<). سطوح مختلف علف مار سبب کاهش مقدار تریگلیسرید و افزایش غلظت HDL سرم خون جوجههای گوشتی گردید (01/0P<). اختلاف درصد لاشه در بین گروههای آزمایشی معنیدار بود (05/0P<)، اما گروههای آزمایشی تأثیری بر وزن نسبی قطعات مختلف لاشه و اندامهای داخلی نداشتند. نتایج آزمایش حاضر نشان داد که استفاده از پودر گیاه علف مار در جیره غذایی جوجههای گوشتی به دلیل کاهش مقدار تلفات و لیپیدهای خونی در سطح 1 درصد قابل توصیه میباشد.
The effects of different levels of medicinal plant of Capparis spinosa on growth performance, blood metabolites and carcass characteristics in broiler chickens
1Ilam agricultural and natural resources research and education center
2ilam agricultral and natural resources research and education center
چکیده [English]
This research was conducted in order to determine the effects of dietary capparis spinosa on growth performance, blood metabolites and carcass characteristics of broiler chickens. A total of 288 one day old broiler chicks (Ross 308) were allocated to 3 experimental groups with 4 replicates of 24 birds per pen. The experimental design was completely randomized design. The period of study was 49 days. The experimental groups (treatments) were 3 diets including basal diet (control), diets contain 1 and 2 percent capparis spinosa powder. The results showed that t experimental groups had effect on average daily gain (ADG), the diet of 2 percent capparis spinosa had lowest ADG to compare with other experimental groups during 1 to 49 days (P<0.01). .No significant differences were observed in average daily feed between of experimental groups. The mean of feed conversion ratio were significantly different between experimental groups, the basal diet had lowest feed conversion ratio, but diets contain 1 and 2 percent capparis spinosa powder had highest (P<0.01). The highest percent mortality observed in control treatment (P<0.05). The different levels of capparis spinosa decreased triglyceride and increased HDL-cholesterol (P<0.05). Treatments had no effect on absolute and relative weight of carcass, parts of carcass and visceral organs. It concluded that the use of capparis spinosa at the level of 1 percent has positive effect in diet of broiler chickens