1دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
2دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه طیور گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
3استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
چکیده
به منظور بررسی مقایسه اثرات اسانس گیاه دارویی مورت با آنتیبیوتیک محرک رشد بر عملکرد، فراسنجههای خونی، میزان باکتریهای سکومی و ریخت شناسی ایلئوم در جوجههای گوشتی مطالعهایی در قالب طرح پایه کاملا" تصادفی با 300 قطعه جوجه گوشتی از سویه تجاری راس 308 با 5 گروه آزمایشی و 3 تکرار با 20 قطعه جوجه گوشتی یک روزه مخلوط نر و ماده، در هر واحد آزمایشی انجام گرفت. گروه های آزمایشی شامل: اول (شاهد دریافت کننده جیره پایه بدون اسانس و آنتیبیوتیک)، دوم: جیره پایه به همراه آنتیبیوتیک محرک رشد فلاوومایسین (045/0 گرم در کیلوگرم جیره)، سوم، چهارم و پنجم: جیره پایه به همراه 100، 300 و 500 میلی گرم در کیلوگرم جیره از اسانس اتری مورت می باشند. نتایج این بررسی اثر معنیدار آنتیبیوتیک محرک رشد را در افزایش خوراک مصرفی، افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل غذایی را بیان داشته است. گروه آزمایشی دریافت کننده اسانس مورت 500 میلی گرم در کیلوگرم اثر معنیداری در کاهش تری گلیسرید، کلسترول و LDL و افزایش HDL داشته و در کاهش باکتریهای سکومی گروه های آزمایشی اسانس مورت 500 و 100 میلی گرم در کیلوگرم به ترتیب در کاهش معنیدار شمارش اشرشیاکولی و سالمونلا موثر بوده و در بررسی ریخت شناسی ایلئوم افزایش معنیدار نسبت ارتفاع پرز روده به عمق کریپت در گروه آزمایشی دریافت کننده اسانس مورت 500 میلی گرم در کیلوگرم دیده شده است.
Effect of Myrtus Plant Essence on Performance, Blood Biochemical Parameters, Cecal Bacterial Load and Ileal Histology in Broilers
نویسندگان [English]
Milad Manafi1؛ Naser Najibzadeh2؛ Mahdi Hedayati3
1Malayer University
2Department of Animal Science, Faculty of Agricultural Sciences, Malayer University, Malayer, Iran
3Assistant Professor
Department of Animal Science,
Faculty of Agricultural Sciences,
Malayer University, Malayer, Iran
چکیده [English]
In order to compare the effects of Myrtus medicinal plant essence with growth promoter antibiotic on performance, blood biochemical parameters, intestinal bacterial load and ileal morphology of broilers, 300 unsexed day-old Ross 308 broiler chicks were weighed and randomly distributed in 5 treatments, 3 replicates and 20 chicks in each replicate in completely randomized design. Treatments were: 1 control (basal diet and without essence and antibiotic); 2: basal diet along with Flavomycin growth promoter antibiotic (450g/kg of feed); 3, 4 and 5: basal diet along with Myrtus Ethereal essence (100, 300 and 500 mg/kg of feed), respectively. Results revealed the significant (P<0.05) impact of growth promoter antibiotic in increase in feed consumption and body weight and decrease in feed conversion ratio. Tretmenet recived Myrtus Ethereal essence (500 mg/kg) showed significant (P<0.05) reduction of triglyceride, cholesterol and LDL values and increase in HDL values, 500 Myrtus essence treatment was succeeded. The treatments received 100 and 500 Myrtus essence have shown significant (P<0.05) decrease in population of E.coli and Salmonella, significantly and in intestinal morphology, the villus height to crypt depth ratio was significantly (P<0.05) increased in broilers fed with 500 Myrtus essence. It is concluded that using Myrtus essence could be effective in reducing the triglyceride, cholesterol, LDL, E. coli and intestinal Salmonella and improving the intestinal health index, but, in case of performance, despite of its significant effect, Myrtus was placed after growth promoter antibiotic.