عضو هیئت علمی بخش تحقیقات چغندرقند- مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان
چکیده
کیفیت ریشه چغندرقند در برخی از مناطق چغندرکاری استان اصفهان که عموما از آب زاینده رود آبیاری می شوند و محدودیت شوری آب و خاک ندارند پائین می باشد. این پائین بودن کیفیت می تواند به علت صرف زیاد ازت و زمان کاربرد آن باشد. هدف این بررسی ارزیابی اثرات مصرف ازت و تقسیط آن بر عملکرد و کیفیت چغندرقند بود . این مطالعه طی سالهای 1372 تا 1374 در مزرعه تحقیقاتی کبوترآباد مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان با بافت لوم رسی سیلتی انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، به صورت کرتهای یکبار خرد شده با چهار تکرار به اجراء درآمد. کرت های اصلی به چهار سطح 90 ، 135، 180 و 225 کیلوگرم ازت خالص در هکتار از منبع اوره و کرتهای فرعی به چهار نحوه تقسیط ازت 1) 100% بعد از تنک 2) 50% قبل از کاشت و 50% بعد از تنک 3)25% قبل از کاشت، 50% بعد از تنک و 25% یکماه بعد 4) 25% قبل از کاشت، 25% بعد از تنک، 25% یکماه بعد و 25% دو ماه بعد از تنک اختصاصی یافتند. سطوح ازت مورد مطالعه بر عملکرد ریشه تأثیر معنی داری نداشت لیکن درصد قند، سدیم، پتاسیم، ازت مضر، خلوص شربت و درصد قند ملاس را تحت تأثیر قرار داد. افزایش مقادیر ازت کاهش درصد قند و خلوص شربت و در نتیجه افزایش درصد قند ملاس را موجب شد. تقسیط ازت بجز بر عملکرد ریشه بر هیچکدام از خصوصیات دیگر چغندرقند تاثیر نگذاشت. اثر متقابل ازت در تقسیط معنی دار نشد. براساس این مطاله و با توجه به تولید اقتصادی چغندرقند مصرف 90 کیلوگرم ازت خالص در هکتار و تقسیط 100% بع از تنک در یک دوره رشد 180 روزه در اراضی بدون محدودیت شوری در اصفهان قابل توصیه می باشد. در صورتی که 20 درصد ازت پایه از طریق سایر منابع کودی مثل فسفات امونیم یا اوره تامین شده باشد.
The effects of rate and timing of N application on sugar beet crop
نویسندگان [English]
M.R. Jahadakbar؛ H.R. Ebrahimian
Sugar beet research department- Esfahan Agricultural Research
چکیده [English]
Sugar beet root in some regions of Esfahan province have undesirable quality. Such low qualities are reported to be due to irrigation with nonsaline water. On the other hand, in these regions, the high application rate and timing of N fertilizer is considered to be responsible for the low quality of sugar beet root. The objective of this research was to evaluate the impacts of nitrogen application rate and timing on the yield and quality of sugar beet root. This study was conducted in Kabotarabad Research Station. The soil had a silty clay loam lexture. The main plots were fertilized with 90,135, 180 and 225 kg N/ha respectively. The subplots were treated as 1) 100% N applied after thinning, 2)50% N before planting, and 50% after thinning, 30 25% N before planting 50% N after thinning and 25% N one month later and 4)25% N before planting 25% N after thinning and 25% N one month later and 25% N two months later. The amount of N had no significant effect on the root yield, however the sugar content, sodium, potassium, a-amino nitrogen, purity and sugar molasses were affected considerably. An increase in the amount of N increased sugar molasses. The timing of N application had no effect on the not significant. Consequently, in regards to economic production of sugar beet, in regions with no salinity limitations, it is recommended to apply 90 kg/ha net nitrogen entirely after thinning. If 20% of starter N is supplied by fertilizer sources such as ammonium phosphate or urea.