به منظور بررسی سازگاری ارقام تجاری زیتون یونانی، آزمایشی با شش رقم (کنسروالیا، تیاکی، چالکیدیکیس، مگارون، اکروماناکو و پاترینی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در کلکسیون باغ زیتون ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو سرپل ذهاب و ایستگاه تحقیقات زیتون طارم زنجان از سال 1386 لغایت 1390 به اجرا درآمد. درختان زیتون با فاصله 6×6 متر در فروردین 1385 کاشته شده بودند. صفات رویشی و زایشی مختلفی روی درختان این ارقام اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که ارتفاع، قطر تاج و سطح مقطع تنه درختان ارقام زیتون در هر دو منطقه دارای تفاوت معنیدار در سطح احتمال 1% بودند. تعداد گلآذین در شاخه، تعداد گل در گلآذین، درصد گل کامل، درصد نهایی تشکیل میوه و وزن میوه ارقام نیز در شرایط آب و هوایی سرپلذهاب و طارم زنجان تفاوت معنیدار در سطح احتمال 1% داشتند. وزن میوه در شرایط سرپل ذهاب از 96/0 (رقم تیاکی) تا 79/5 گرم (رقم کنسروالیا) و در شرایط طارم زنجان از 81/1 (رقم تیاکی) تا 7/10 گرم (رقم چالکیدیکیس) متفاوت بود. عملکرد میوه در درخت در ارقام تفاوت معنیدار داشت و در شرایط طارم عملکرد کلیه ارقام بالاتر از سرپل ذهاب بود. درصد روغن در ماده خشک در شرایط سرپل ذهاب در ارقام کنسروالیا و چالکیدیکیس بالاتر از 35 درصد بود، درحالیکه در شرایط طارم زنجان درصد روغن کلیه ارقام بیش از 48 درصد بود. به طورکلی ارقام در شرایط طارم سازگاری بهتری نسبت به سرپل ذهاب نشان دادند. ارقام چالکیدیکیس و تیاکی به ترتیب برای مصارف دو گانه و روغن در شرایط طارم مناسبتر بودند.
Adaptability of some Olive Cultivars in Taroum and Sarpole Zehab Environmental Conditions
نویسندگان [English]
I. Arji؛ M. Nourizadeh
چکیده [English]
In order to evaluate adaptation of six Greek olive cultivars (Conservolia, Thiaki, Chalkidikis, Megaron, Agouromanako and Patrini), an experiment was conducted in a randomized complete block design in Dallaho and Taroum Olive Research Stations during 2006-2010. Trees were planted with a 6×6m distance in 2005. Vegetative and reproductive traits of olive trees were measured. Variance analysis results for different characteristics showed that tree height, canopy diameter and trunk cross sectional area differed significantly at 1% probability level in both locations. Inflorescence number per shoot, flower number per inflorescence, perfect flower percent and final fruit set also differed significantly under Sarpole Zehab and Tarrom environmental conditions. Fruit weight was between 0.99 (for Thiaki) to 5.7 g (for Conservolia) in Sarpole Zehab and 1.81 (for Thiaki) to 10.7 g (for Chalkidikis) in Taroum. Differences among cultivars for fruit yield were significant, so that fruit yield of all cultivars was higher at Taroum compared to Sarpole Zehab. Oil percent in dry matter was higher than 35% only in consevalia and Chalkidikis cultivars in Sarpole Zehab while it was higher than 48% for all cultivars in Taroum. In general, all cultivars showed better performance in Taroum condition compared to Sarpole Zehab. Chalkidikis and Thiaki were suitable cultivars for dual and oil production, respectively in Taroum.
کلیدواژهها [English]
Olive, cultivar, vegetative and reproductive traits, fruit weigh, Oil Percent