حسین آوا, سونا, جوادی مجدد, داود, ساعدی, ژاله. (1389). بررسی قوهنامیه دانه گرده و انتخاب گردهدهنده مناسب برای سه رقم فندق. سامانه مدیریت نشریات علمی, 26(3), 367-381. doi: 10.22092/spij.2017.111030
سونا حسین آوا; داود جوادی مجدد; ژاله ساعدی. "بررسی قوهنامیه دانه گرده و انتخاب گردهدهنده مناسب برای سه رقم فندق". سامانه مدیریت نشریات علمی, 26, 3, 1389, 367-381. doi: 10.22092/spij.2017.111030
حسین آوا, سونا, جوادی مجدد, داود, ساعدی, ژاله. (1389). 'بررسی قوهنامیه دانه گرده و انتخاب گردهدهنده مناسب برای سه رقم فندق', سامانه مدیریت نشریات علمی, 26(3), pp. 367-381. doi: 10.22092/spij.2017.111030
حسین آوا, سونا, جوادی مجدد, داود, ساعدی, ژاله. بررسی قوهنامیه دانه گرده و انتخاب گردهدهنده مناسب برای سه رقم فندق. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1389; 26(3): 367-381. doi: 10.22092/spij.2017.111030
بررسی قوهنامیه دانه گرده و انتخاب گردهدهنده مناسب برای سه رقم فندق
قوهنامیه دانه گرده پنج رقم فندق به نامهای گرچه، نگرت، پشمینه، گردویی و گرد اشکورات به منظور بررسی مدت زمان ماندگاری و دستیابی به رقم گردهدهنده مناسب مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش اول، نیمی از دانههای گرده در دمای اتاق ( C ° 1±25) و نیمی دیگر در یخچال ( C ° 4) قرار داده شدند. پس از گذشت 24 ساعت، 5، 10 و 20 روز، دانههای گرده در محیط کشت حاوی10، 15 و 20 درصد ساکارز و 10 گرم در لیتر آگار با 5/6 pH= کشت شدند. نتایج نشان داد که استفاده از 15 درصد ساکارز در محیط کشت، بیشترین درصد جوانهزنی را به دنبال داشت. پس از گذشت 20 روز میانگین جوانهزنی دانه گرده ارقام گرد اشکورات، پشمینه، گرچه، گردویی و نگرت در دمای C ° 4 به ترتیب 48/54، 67/42، 21/42، 59/35 و 41/31 درصد بود. در آزمایش دوم، ارقام کاسفورد، دوباسه و سکورپ با پنج والد پدری بررسی شده در آزمایش اول گردهافشانی شدند. گردهافشانی آزاد، به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. با توجه به نتایج به دست آمده، گردهافشانی آزاد و گردهدهنده های گرچه و گردویی به ترتیب با میانگینهای 37/51، 83/49 و 51/45 و ارقام سکورپ و دوباسه به عنوان والد مادری با میانگینهای 03/55 و 92/52، بیشترین تعداد میوه را تشکیل دادند. گردهافشانی آزاد دوباسه و سکورپ و نیز تلاقی دانه گرده گرچه با والدین مادری دوباسه و سکورپ بیشترین میانگین تشکیل میوه را به دنبال داشتند. رقم کاسفورد با میانگین 75/19، بیشترین میانگین درصد میوههای پوک را تولید کرد.
Evaluation of Pollen Grain Viability and Selection of Suitable Pollinizer for Three Hazelnut Cultivars
نویسندگان [English]
S. Hoseinava؛ D. Javadi Mojadad؛ J. Saedi
چکیده [English]
Pollen grain viability of five hazelnut cultivar Gerche, Negret, Pashmineh, Gerdoii and Gerd-e-Eshkevarat was evaluated to investigate the storage time and select the best pollinizer among them. In the first experiment, half of pollen grains were stored at room temperature (25 ± 1°C) and the rest in refrigerator (4°C). After 24 hours, 5, 10 and 20 days, pollen grains were cultured on medium culture containing 10, 15 and 20% sucrose and 10 gl-1 agar (pH=6.5). The highest percentage of pollen germination was observed in medium containing 15% sucrose. After 20 days the mean pollen germination of Gerde-e-Eshkevarat, Pashmineh, Gercheh, Gerdoii and Negret cultivars was 54.48, 42.67, 42.21, 35.59 and 31.41% respectively at 4°C. In the second experiment, Kasford, Dubase and Secorp cultivars were pollinated with five male parents. Open pollination was considered as control. Open pollination and pollination with Gercheh and Gerdoii as male parents (means 51.37, 49.83 and 45.51, respectively) and Secorp and Dubase cultivars as female parents (means 55.03 and 52.92) had the highest mean of fruit set. Open pollination of Dubase and Secorp and cross pollination between Gercheh with Dubase and Secorp had also the highest mean of fruit set. Kasford cultivar with mean 19.75 produced the highest mean of blank fruit percentage .
کلیدواژهها [English]
hazelnut, Cultivars, pollen grain, pollinizer, fruit set