1کارشناس ارشد پژوهشی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
2عضو هیأت علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
چکیده
در این تحقیق به منظور تعیین سطح مناسب اوره و ملاس در سیلاژ سرشاخه نیشکر از 4 سطح اوره (0، 5/0، 1 و 5/1 درصد) و 5 سطح ملاس (0، 5، 10، 15 و20 درصد) در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل استفاده گردید. پس از 45 روز، سیلوها باز شدند و pH و پروتئین خام آنها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد با افزایش سطح ملاس، میانگین pH سیلاژها از 25/4 به 85/3 کاهش یافت، درصورتی که پروتئین خام افزایش معنیداری نداشت) 05/0(P>. همچنین با افزایش سطح اوره، میانگین pH سیلوها از 84/3 به 23/4 و میانگین پروتئین خام از 24/5 به 62/7 درصد رسید که دارای اختلاف معنیداری بودند )05/0(P با توجه به نتایج بدست آمده با افزودن اوره به میزان 5/1 درصد و ملاس به میزان20 درصد به سرشاخه نیشکر میتوان سیلاژ مناسبی (98/3=pH و 1/8=CP درصد) تهیه نمود.
Determination of optimum level of urea and molasses for sugarcane tops silage
نویسندگان [English]
B. Alemzadeh1؛ B. Taheri dezfoli2؛ A. Kardooni1
چکیده [English]
In this research, in order to determine optimal levels of urea and molasses to sugarcane tops silage, a completely randomized design with factorial method containing 4 levels of urea (0, 0.5, 1 and 1.5 %) and 5 levels of molasses (0, 5, 10, 15 and 20 %) were used. The results showed that in a constant levels of urea along with high amount of molasses, the pH showed a significant reduction from 4.25 to 3.85, but the CP of these silages didn’t show any significant increasing. As the level of urea added up, the pH and CP increased from 3.84 to 4.23 and 5.24 to 7.62, respectively. The interaction of urea and molasses had a significant effect on pH changes from 3.72 (0% urea× 20% molasses) to 4.66% (1.5% urea × 0% molasses). As the amount of urea increased, the pH also became higher and as the amount of molasses was increased, the pH decreased up. The interaction of urea × molasses for protein was 4.96% (0% urea×0% molasses) and 8.1% (1.5 % urea×20 %molasses). As the amount of urea increased the CP of treatments showed significant increase, but by increasing the level of molasses, the CP in low levels of urea was not significant and in higher level of urea CP were increased significantly. Based on these results it can be concluded that the suitable level of urea and molasses in this experiment was 1.5 % urea and 20% molasses (pH = 3.98 and CP = 8.1 %).