نعمتی, محمد حسین, اوصانلو, نواب, نوبخت, علی. (1394). اثر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده بر عملکرد و مورفولوژی مخاط روده کوچک جوجه های گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(109), 83-94. doi: 10.22092/asj.2016.106087
محمد حسین نعمتی; نواب اوصانلو; علی نوبخت. "اثر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده بر عملکرد و مورفولوژی مخاط روده کوچک جوجه های گوشتی". سامانه مدیریت نشریات علمی, 28, 109, 1394, 83-94. doi: 10.22092/asj.2016.106087
نعمتی, محمد حسین, اوصانلو, نواب, نوبخت, علی. (1394). 'اثر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده بر عملکرد و مورفولوژی مخاط روده کوچک جوجه های گوشتی', سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(109), pp. 83-94. doi: 10.22092/asj.2016.106087
نعمتی, محمد حسین, اوصانلو, نواب, نوبخت, علی. اثر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده بر عملکرد و مورفولوژی مخاط روده کوچک جوجه های گوشتی. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1394; 28(109): 83-94. doi: 10.22092/asj.2016.106087
اثر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل آوری شده بر عملکرد و مورفولوژی مخاط روده کوچک جوجه های گوشتی
1استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی زنجان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زنجان، ایران
2محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی زنجان
3استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه
چکیده
به منظور بررسی اثر تغذیه دانه تریتیکاله خام و عملآوری شده بر عملکرد جوجههای گوشتی، تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی نر سویه کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار انتخاب شدند. گروههای آزمایشی شامل 1-گروه شاهد بر پایه ذرت- کنجاله سویا، 2- گروه حاوی تریتیکاله خام (به میزان 80 درصد بخش غلهای جیره)، 3- گروه حاوی تریتیکاله عملآوری شده با آب 40 درجه سانتیگراد (به میزان 80 درصد بخش غلهای جیره)، 4- گروه حاوی تریتیکاله عملآوری شده با اسید استیک یک درصد (به میزان 80 درصد بخش غلهای جیره)، 5- گروه حاوی تریتیکاله عملآوری شده با آنزیم (به میزان 80 درصد بخش غلهای جیره). میانگین افزایش وزن کل دوره پرورشی بین تیمارهای مختلف آزمایشی تفاوت معنیداری نشان داد (05/0> p)، بهطوری که گروه دریافت کننده دانه تریتیکاله عملآوری شده با آب و تیمار شاهد بیشترین و گروه تغذیه شده با دانه تریتیکاله خام، کمترین میانگین افزایش وزن را در کل دوره پرورشی داشتند. روشهای مختلف عملآوری دانه تریتیکاله تأثیر معنیدار بر صفات لاشه نداشتند (05/0p>). میانگین خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند(05/0p>). وزن نسبی و طول قسمتهای مختلف روده تحت تاثیر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عملآوری شده قرار نگرفت، لیکن استفاده از دانه تریتیکاله خام سبب کاهش ارتفاع پرزها و افزایش عرض پرزها گردید (05/0> p). استفاده از دانه تریتیکاله عملآوری شده با اسید و تریتیکاله خام منجر به کاهش معنیدار شاخص تولید شد(05/0> p). به طور کلی، عملآوری دانه تریتیکاله با آب ارزش تغذیهای آن را بهبود داده و میتوان تا 80 درصد سهم غلات را در جیره جوجههای گوشتی با دانه تریتیکاله خیسانده شده در آب جایگزین کرد.
Effects of feeding raw and processed triticale grain on performance and morphology of small intestinal mucosa in broilers
نویسندگان [English]
M.H. Nemati1؛ N. Osanloo2؛ A. Nobakht3
چکیده [English]
In order to investigate the effects of feeding raw triticale grain as well as processed ones on broiler performance, three hundred male broiler chickens of Cobb 500 were used in a completely randomized design with 5 treatments and 4 replications. The treatments were as follows: corn-soybean meal (control), raw triticale (80% of cereal part in diet), triticale proceed by water 40 ° C (80% of cereal part in diet), triticale proceed by acetic acid (80% of cereal part in diet) and triticale proceed by enzymes (80% of cereal part in diet). Results showed that total weight gain among the treatments differed significantly (P<0.05), body weight in chickens fed with triticale proceed by water 40 ° C and control were the highest but in the chickens fed with raw triticale this criteria was the lowest. Different processing of triticale grain did not make any significant effect on carcass characteristics (P>0.05). Feed intake and feed conversion ratio were not significantly affected by treatments. The relative weight of intestine and length of its different parts recorded no changes by raw triticale grain and processed ones, but use of raw triticale grain decreased villous height and increased width of the villi (P<0.05). Either acidified or raw triticale reduced production index (P<0.05). It could be concluded that nutritional value of triticale grain was improved by water treatment and it can be used up to 80% of cereal grains in broilers diet.