در این آزمایش، تاثیر پنج تیمار آزمایشی شامل جیرههای حاوی صفر، 15، 25، 35 و 45 درصد باقلای فراوری شده با آنزیم در قالب طرح کاملاً تصادفی بر روی جوجه گوشتی از سن 7 تا 35 روزگی بررسی شد. نتایج نشان دادندافزودن باقلا به جیره، موجب بهبود مصرف خوراک، رشد، ضریب تبدیل خوراک و همچنین افزایش شاخص راندمان اقتصادی می شود. استفاده از باقلای فرآوری شده اثر معنی داری بر وزن نسبی لاشه، چربی شکمی، سینه، ران و بخشهای مختلف کانال گوارش ندارد. افزودن دانه باقلا فراوری شده با آنزیم به جیره مرغ گوشتی در دوره سنی 7 تا 14 روزگی بایستی محدود به 25 تا 35 درصد باشد و در سن بالاتر قابل افزایش تا 45 درصد است.
Determination of optimal level inclusion of enzyme processed faba bean in broiler diet
نویسندگان [English]
H.R. sahraei1؛ Sh. Ghazi2؛ A. Kiani3
چکیده [English]
In this experiment, five experimental treatments consisting inclusion of 0, 15, 25, 35 and 45 percent faba bean processed by enzyme, were examined during days 7 to 35 of age. Results showed that EFB led to improvement of feed consumption, gain, food conversion and increasing of economical performance index. EFB did not have significant effect on relative carcass weight, abdominal fat, breast, thigh and different sections of gut. It was concluded that EFB can be added to the diets for broiler chicken at 25 to 35 percent during days 7 to 14 of age and it can be increased to 45 percent in later ages up to day 35 of age.