در این تحقیق ترکیب اسیدهای چرب کوهان شترهای تک کوهانه و آمیخته (یک و دوکوهانه) مورد بررسی قرار گرفت. بررسی اسیدهای چرب نشان داد که میزان تری گلیسریدهای زنجیرههای C8-C16 کوهان شتر بومی(تک کوهانه) کمتر از نمونههای آمیخته است، ولی مقدار اسیدهای چرب استئاریک، اولئیک و لینولئیک درآن بیشتر از کوهان شتران آمیخته بود. میزان اسیدهای چرب اسید لینولنیک (از گروه اسیدهای چرب امگا-3) در چربی کوهان هردو نوع کوهان (آمیخته و بومی) مشابه بوده ولی مقدار اسید لینولئیک (از گروه اسیدهای چربامگا-6) در چربی کوهان شترهای بومی بیشتر از نوع آمیخته بود. نسبت اسیدهای چرب با یک ویا چند پیونددوگانه، به اسیدهای چرب اشباع (MUFA+PUFA/SFA ) در چربی کوهان شتران بومی، بیش از نمونه آمیخته و بهترتیب 62/0 و 55/0 بوده است. نتایج این آزمایش نشان داد که میزان اسیدهای چرب اولئیک اسید و لینولئیک اسید (w6 ) در کوهان شترهای تککوهانه و آمیخته، در خور توجه میباشند
Comparison of fatty acid profile of one-hump with crossbred camel hump
نویسندگان [English]
Z. Ebadi
چکیده [English]
An experiment was conducted to compare fatty acid content of one-hump camel hump with crossbred (one-hump with two hump camel). Fatty acid profiles of the humps were determined. The result of experiment showed that fatty acid profile the medium chain triglycerides (C8-C16) of native camel hump were lower than that of the crossbred one, but the Stearic, Oleic and Linoleic acids contents were higher than of the crossbred one. The amount of omega w3 (Linolenic acids) fatty acids of native and crossbred camel humps were similar, but the amount of omega w6 (Linoleic acids) fatty acids of native was higher than that of crossbred camel hump. The ratio of mono and poly unsaturated to saturated fatty acids (MUFA+PUFA/SFA) in the native camel hump was higher than that of the crossbred one. This value for domestic and crossbred camel humps were 0.62 and 0.55 respectively. Therefore, it can be concluded that the MUFA+PUFA/SFA ratio and Oleic and Linoleic acids of camel humps, one-hump and crossbred, had noticeable levels