1دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
2دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
3دانشجوی دکتری فیزیولوژی دام دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
چکیده
آسیبهای اکسیداتیو به دلیل تولید رادیکالهای آزاد در طی فرآیند انجماد– یخگشایی، یکی از مهمترین دلایل کاهش باروری اسپرم میباشند. استفاده از آنتی اکسیدانها در جهت حذف و پاکسازی رادیکالهای آزاد از محیط اطراف اسپرم ضروری به نظر میرسد. هدف این مطالعه، بررسی اثر آنتیاکسیدانی سطوح مختلف عصاره مرزه ماکرانتا در رقیقکننده اسپرم گاو میباشد. نمونههای منی پس از جمعآوری از 3 راس گاو نر هلشتاین، با رقیقکننده سیترات-زرده تخم مرغ به همراه سطوح مختلف عصاره مرزه ماکرانتا (0، 2، 4، 8، 12، 16 و 20 میلیلیتر بر دسیلیتر) رقیق شده و پس از طی مراحل سردسازی، بستهبندی و انجماد در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شدند. پس از یخگشایی، فراسنجههای تحرک اسپرم، میزان زندهمانی اسپرم، یکپارچگی غشای پلاسمایی و پراکسیداسیون لیپید به ترتیب توسط نرم افزار تجزیه و تحلیل کامپیوتری تحرک اسپرم، رنگآمیزی ائوزین-نیگروزین، تست التهاب هیپواسموتیک و تولید مالوندیآلدهید ارزیابی شدند. نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 4 میلیلیتر در دسیلیتر عصاره مرزه ماکرانتا بهترین اثر محافظتی را روی اسپرم یخگشایی شده گاو هلشتاین داشته و موجب بهبود معنیدار کلیه فراسنجههای میکروسکوپی شد. افزودن 4 میلیلیتر در دسیلیتر عصاره، غلظت مالوندیآلدهید را نسبت به سایر گروهها کاهش داد که این کاهش در مقایسه با گروه شاهد از لحاظ آماری معنیدار نبود. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از تاثیر مثبت دوزهای پایین عصاره مرزه ماکرانتا بر فراسنجههای میکروسکوپی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده گاو میباشد.
Antioxidant effect of Macrantha Satureja extraction on microscopic and biochemical parameters of bull sperm after freeze -thawing process
نویسندگان [English]
H. daghighkia1؛ R. Shahbaz zadeh2؛ I. Ashrafi3
چکیده [English]
Oxidative damage due to production of reactive oxygen species during the freezing-thawing process is one of the main causes for the decline in fertility of sperm. The use of antioxidants to eliminate free radicals from the sperm diluents appears to be essential for sperm. The aim of this study was to investigate the antioxidant effect of different levels of Macrantha Satureja extracts on quality of post thawed sperm. Semen samples were collected from three Holstein bulls and diluted with a citrate-egg yolks diluents - with different levels (0, 2, 4, 8, 12, 16 and 20 ml/dl) of Macrantha Satureja extraction. After packing, cooling and freezing steps, straws stored in the liquid nitrogen tank. After freeze-thawing, the sperm motility, viability, plasma membrane integrity parameters and lipid peroxidation, were evaluated using Computer Assisted Semen Analysis, eosin-nigrosin staining, hypo-osmotic swelling test and malondialdehyde production respectively. The results showed that the extender supplemented with 4 ml/dl Macrantha Satureja extract have the best protective effect on freeze-thawed Holstein bull sperm and significantly improved all microscopic parameters. Inclusion of 4 ml/dl of extract, decreased the serum malondialdehyde compared to the other groups, however, this decrease was not statistically significant compared to control group. The result of this study confirms the positive effects of low doses of Macrantha Satureja extract on microscopic parameters of frozen-thawed bull sperm.