1دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2استاد گروه تغذیه دام و طیور دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده تولیدگیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
در این مطالعه، اثر کشت قارچ پوسیدگی سفید رنگینکمان (Trametes versicolor) بر ترکیب شیمیایی و تجزیهپذیری شکمبهای ماده خشک کاههای زیره، گندم، جو و کلزا بررسی و مقایسه شد. انواع کاه با میسلیوم قارچ رنگینکمان تلقیح و به مدت 21 روز در کیسههای پلاستیکی در دمای °C30- 25 و رطوبت نسبی 80-70 درصد نگهداری شدند. پس از آن کاهها خشک و آسیاب شده و ترکیب شیمیایی آن ها تعیین گردید. تجزیهپذیری شکمبهای نیز به روش کیسههای نایلونی با سه رأس گوسفند اندازهگیری شد. نتایج نشان دادند که کاهش مقدار ماده آلی فقط در کاه زیره فرآوریشده نسبت به شاهد معنیدار بود (05/0P<). میزان پروتئین خام در کاه گندم، جو و کلزا فرآوری شده افزایش و در کاه زیره کاهش معنیداری نسبت به شاهد نشان داد (05/0P<). پس از فرآوری با قارچ، نسبت NDF در کاه زیره افزایش و در سایر کاه ها کاهش یافت. مقدار لیگنین (ADL) در کاه گندم فرآوریشده کمتر از شاهد بود (05/0P<). در بین کاههای فرآوریشده، کاه زیره بیشترین میزان توده قارچ (کیتین) در ماده خشک را داشت (05/0P<). فراسنجههای تجزیهپذیری ماده خشک نیز در بین انواع کاه متفاوت بود و در کاه گندم و جو پس از فرآوری، نتایج بهتری مشاهده شد. با افزایش زمان پس از شکمبه گذاری، تجزیهپذیری کاه زیره فرآوریشده نسبت به شاهد کاهش یافت. در کاه کلزای فرآوریشده نیز تجزیهپذیری ماده خشک تنها در زمانهای صفر و شش ساعت افزایش معنیداری نشان داد (05/0P<). بر اساس یافتههای بهدست آمده میتوان چنین نتیجه گرفت که اثرات رشد قارچ رنگینکمان بر ترکیب شیمیایی، دیواره سلولی و تجزیهپذیری انواع کاه متفاوت بود و در کاه زیره، تأثیر نداشت
Comparison of chemical composition and rumen degradability among four types of straws treated by Trametes versicolor fungus
نویسندگان [English]
A. Mehrabi1؛ T. Ghorchi2؛ S.A. Razavi3
چکیده [English]
In this study, the effect of white rot fungus Trametes versicolor on chemical composition and rumen degradability of cumin, wheat, barley and rapeseed straws were investigated and compared. Straws were inoculated with fungus mycelium and were kept in plastic bags at 25-30 °C and 70-80% relative humidity for 21 days. Then straws were dried, milled and their chemical compositions were measured. Rumen degradability was estimated using the nylon bag technique by 3 rams. The results showed that the loss of organic matter only in treated cumin straw was significant (P<0.05). Crude protein content in treated wheat, barley and rapeseed straw was increased whereas in treated cumin straw was significantly lower than control (P<0.05). After treatment with fungus, NDF in cumin straw increased while in the other treatments reduced. The amount of lignin (ADL) in treated wheat straw was lower than control (P<0.05). Among the treated straws, the cumin straw was contained the highest amount of fungal biomass (chitin)/dry matter (P<0.05). Degradability parameters of dry matter among varieties of straw were different and the highest values were observed in treated wheat and barley straw. Degradability of treated cumin straw decreased with increasing incubation time, compared with control (P<0.05). As well as degradability of dry matter at the treated rapeseed straw, showed a significant increase only at 0 and 6 hours (P<0.05). According to findings, it was concluded that effects of growth Trametes versicolor on chemical composition, cell wall components and rumen degradability among varieties of straw was different and in cumin straw, was not effective.
کلیدواژهها [English]
Biological treatment, White rot fungi, straw, CHITIN, Rumen degradability