به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف اسید آمینه متیونین بر عملکرد، ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی در دوره آغازین، آزمایشی با استفاده از 700 قطعه جوجه گوشتی آرین 386 در قالب طرح کاملاٌ تصادفی با 7 تیمار، 5 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 38/0، 43/0، 48/0، 53/0، 58/0، 63/0 و 68/0 درصد اسید آمینه متیونین بود. وزن 7 و 14 روزگی، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در دورههای 7-0 و14-0 روزگی تحت تاٌثیر سطوح مختلف اسید آمینه متیونین قرار گرفتند(05/0>P). در سن 14 روزگی بالاترین وزن و بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به سطح 43/0 درصد متیونین بود. پاسخ به گلبول قرمز گوسفندی، ایمنوگلوبولین های G و M ، نسبت هتروفیل به لنفوسیت و تعداد گلبولهای سفید تحت تاثیر سطوح متیونین قرار نگرفتند. همچنین استفاده از سطوح مختلف متیونین بر سطح فسفر، کلسیم، تری گلیسرید، کلسترول، HDL ، اسید اوریک، هورمونهای T3، T4 و پروتئین های پلاسما اثر معنی دار نداشت(05/0<P).
عنوان مقاله [English]
Effect of methionine levels in starter diet on performance, immunity and blood parameter of Arian 386
نویسندگان [English]
S. A. Hosseini1؛ H. Jozdani2؛ H. Lofollahian1
چکیده [English]
In order to investigate effect of methionine levels in starter diet on performance, immunity and blood parameter of Arian broilers chickens during the starter Period, a trial with 700 broiler chickens in a completely randomized design with 7 treatments, 5 replicates and 20 chicks in each experimental unit was performed. Experimental groups were consisted of 0.38, 0.43, 0.48, 0.53, 0.58, 0.63 and 0.68% of methionine. Other amino acids provided higher than the recommendation. Live body weight at 7 and 14 days old, weight gain and feed conversion ratio at 0-7 and 0-14 periods were affected by methionine levels(p<0.05). At the age of 14, the highest body weight and best feed conversion ratio observed in the level of 0.43. SRBC response, immunoglobulin G and M, heterophil to lymphocyte ratio and the number of white blood cells were not affected by methionine levels(p>0.05). Also using level of methionine had no significant effects on phosphorous, calcium, triglycerides, cholesterol, HDL, uric acid, T3 and T4 and plasma protein levels(p>0.05).