پناه پور, حیدر. (1387). اثر سویههایی از سینوریزوبیوم ملیلوتی(Sinorhizobium melliloti) بر روی خصوصیات کیفی علوفه در 4 رقم یونجه زراعی L) (Medicago sativa. سامانه مدیریت نشریات علمی, 16(2), 207-217.
حیدر پناه پور. "اثر سویههایی از سینوریزوبیوم ملیلوتی(Sinorhizobium melliloti) بر روی خصوصیات کیفی علوفه در 4 رقم یونجه زراعی L) (Medicago sativa". سامانه مدیریت نشریات علمی, 16, 2, 1387, 207-217.
پناه پور, حیدر. (1387). 'اثر سویههایی از سینوریزوبیوم ملیلوتی(Sinorhizobium melliloti) بر روی خصوصیات کیفی علوفه در 4 رقم یونجه زراعی L) (Medicago sativa', سامانه مدیریت نشریات علمی, 16(2), pp. 207-217.
پناه پور, حیدر. اثر سویههایی از سینوریزوبیوم ملیلوتی(Sinorhizobium melliloti) بر روی خصوصیات کیفی علوفه در 4 رقم یونجه زراعی L) (Medicago sativa. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1387; 16(2): 207-217.
اثر سویههایی از سینوریزوبیوم ملیلوتی(Sinorhizobium melliloti) بر روی خصوصیات کیفی علوفه در 4 رقم یونجه زراعی L) (Medicago sativa
اثر همزیستی4 سویه از سینوریزوبیوم ملیلوتی (.Sinorhizobium melliloti sp) بر روی علوفه در4 رقم محلی یونجه زراعی (.lMedicago sativa )، در قالب آزمایش فاکتوریل، با طرح پایه کاملا تصادفی در 3 تکرار در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور طی سال84 و 85 مورد بررسی قرار گرفتند. بذورارقام یونجه با مبداء ارومیه، سنندج، بلوچستان و خراسان با محلول سویههای سینوریزوبیوم جمع آوری شده از سنندج، بوشهر، رشت تلقیح و به همراه تیمار شاهد در گلدان ماسه استریل کشت شدند. با استفاده از دستگاه طیف سنج مادون قرمز نزدیک(NIR) صفات در صد پروتئین، درصد هضم پذیری، درصدکربوهیدراتها، درصد فیبرخام، درصد فیبرمحلول در شوینده اسیدی (ADF) ، درصد فیبر محلول در شوینده خنثی (NDF) ودرصد خاکستر کل اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر رقم، اثر سویههای سینوریزوبیوم و اثرات متقابل بین آنها بر روی کلیه صفات در سطح1% معنیدار بود. در دستهبندی میانگین ارقام یونجه با آزمون دانکن، نتایج نشان دادکه عملکرد علوفه و صفات کیفی ارقام در مقایسه یونجه ارومیه و سنندج نسبت به دو رقم دیگر بیشتر بود. عملکرد علوفه ارقام تلقیح شده با سویههای سینوریزوبیوم درمقایسه با شاهد بیشتر بود. درمقایسه اثرات متقابل رقم و سویه بیشترین عملکرد علوفه به رقم ارومیه با سویه بوشهر وسپس به رقم سنندج با سویه سنندج تعلق داشت بنابراین نتیجهگیری شد که اثر همزیستی بر روی پتانسل تولید مؤثر و مفید بوده و لازم است ازترکیبهای مناسب استفاده شود ضمنا در این تحقیق دو سویه بوشهر وسنندج بهترین سویه شناخته شدند. در نتایج تجزیه همبستگی رابطه بین درصد قابلیت هضم با درصد صفت ADF منفی و معنیدار بود. کربوهیدراتها با فیبرخام درسطح1% و با درصد ADF و درصد NDF رابطه منفی و معنیدار داشتند. ضریب همبستگی بین فیبر خام با درصد خاکسترکل منفی و معنیدار بود.
Effects of Sinorhizobium melliloti . on quality traits of alfalfa varieties
(Medicago sativa L.).
نویسندگان [English]
heidar panahpour
چکیده [English]
In order to study the effects of Sinorhizobium melliloti sp. on some quality characteristics of alfalfa forage, a factorial experiment on the basis of completely randomized design with 3 replications and 2 factors (variety and Sinorhizobium strains) were carried out in Research institute of Forests and Rangelands of Iran from 2004 to 2005. Seed Of alfalfa varieties (Sanandaj, Oormieh, Blochestan and Khorasan) after sterilization were sown in medium plastic pots which were filled with sterilized quartzite sand. They were inoculated with Sinorhizobium melliloti sp. (Sanandaj, Rasht, Booshehr & control) solution and then irrigation were continued with Hoagland soluble nutrition during the trial. Forage of varieties was dried and grinded by an electrical mill. A number of quality attributes such as crude protein, digestibility, soluble carbohydrates, fiber, ADF (fiber +cellulose), NDF (fiber +cellulose + hemicelluloses) and Ash of the varieties were measured using NIR (Near Infrared Reflectance spectroscopy). Analysis of collected data showed that Sinorhizobium melliloti sp., alfalfa varieties and interaction between Sinorhizobium melliloti sp., and alfalfa varieties were very significant on all of the traits. Mean Comparison of traits indicated that effect of Sinorhizobium melliloti sp. is severely better than control and also there were variation among strains. Alfalfa varieties were also various for all examined characteristics. Interaction effects of Sanandaj and Oormieh varieties with Sanandaj, Oormieh and Rasht on vital quality traits similar to Dry matter yield (dry forage), proteins, carbohydrates and digestibility were high and positive in comparison to others. It is concluded that using proper S. stains will increase not only dry matter yields but also benefit qualities of forage. Correlations between all studied attributes were determined and various relations and significant effects between them were confirmed.