به منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر جوانهزنی بذر و رشد گیاهچه اسفرزه (ovataPlantago) آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل چهار توده بذر گرگان، مراوه تپه، مشهد و اصفهان و اعمال تنش شوری با استفاده از نمک طعام در پنج سطح 4، 8، 12 و 16 دسیزیمنس بر متر و آبمقطر بهعنوان شاهد بودند. صفات اندازهگیری شده شامل طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، نسبت وزن خشک ریشهچه به ساقهچه و درصد جوانهزنی بودند. نتایج تجزیه و تحلیل آماری دادهها نشان داد که سطوح مختلف شوری بر صفات اندازهگیری شده طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ساقهچه، نسبت وزن خشک ریشهچه به ساقهچه و درصد جوانهزنی در سطح یک درصد اثر معنیدار داشت. اختلاف معنیداری بین تودهها از لحاظ صفات ذکر شده بالا در سطح یکدرصد و صفت وزن خشک ریشهچه در سطح پنجدرصد مشاهده شد. اگرچه واکنش تودههای بذری مورد آزمایش نسبت به سطوح شوری متفاوت بود، اما در همه سطوح شوری وزن خشک گیاهچه نسبت به تیمار شاهد کاهش داشت. نتایج این تحقیق نشان داد که دو توده بذر مشهد و گرگان تحمل به تنش شوری بیشتری نشان داده و ممکن است در اصلاح این گیاه برای تحمل تنش شوری منبع مناسبی باشند.
Seed germination and seedling growth of four populations of Plantago ovata in response to salinity stress
نویسندگان [English]
mohammad - ali dori؛ masoomeh salehi
چکیده [English]
The influence of NaCl was studied on four seed populations of Plantago ovata during germination and seedling growth stages. Fiveosmotic levels and four seed populations were studied in a three times replicated experiment by a factorial model based on a completely randomized design. The salinity stress levels included 0 (control), 4, 8, 12 and16 dS/m. Seed populations obtained from four different regions. Morphological traits such as shoot and root length, shoot and root weight, and s/r ratios were recorded. Shoot and root length, and shoot dry weight to root dry weight ratio, and germination rate were significantly affected by the salinity stress. Although seed populations showed different responses to salinity but seedling dry weight decreased at all of salinity levels compared to control treatment. The results revealed that Msh and Gm seed populations are suitable to be used as genetic resources for improvement of salinity tolerancein Plantago ovata.