1استادیار، مرکز تحقیقات سلولی- مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور، اهواز
2دانشیار، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور، اهواز
3کارشناس ارشد، گروه علوم تشریحی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور، اهواز
چکیده
با توجه به تجویز روزانه مقادیر زیادی از داروها توسط پزشکان؛ در سالهای اخیر توجه زیادی به اثر گیاهان در درمان و پیشگیری مسمومیت ناشی از داروها معطوف شده است. چای سبز (Camellia sinensis L.) نوشیدنی مرسوم در دنیا میباشد و دارای خواص آنتیاکسیدان و سمزدایی میباشد. در تحقیق حاضر اثر محافظتی عصاره چای سبز در مسمومیت کبدی حاد ناشی از استامینوفن مورد بررسی قرار گرفته است. بهطوری که 32 موش سوری نر بالغ بهطور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه شاهد تنها سرم فیزیولوژی دریافت کرد. گروه عصاره چای سبز، 7 میلیگرم در لیتر عصاره چای سبز به جای آب نوشیدنی به مدت 30 روز دریافت کرد؛ به گروه استامینوفن 500 میلیگرم بر کیلوگرم استامینوفن بهطور خوراکی تجویز شد و گروه آزمایش (استامینوفن+ عصاره چای سبز) عصاره چای سبز به مدت 30 روز دریافت کرد و در روز بیست ونهم نیز دوز سمی استامینوفن تجویز شد. روز سی و یکم برای اندازهگیری آلانین ترانسفراز (ALT) و آسپارتات ترانسفراز (AST) خونگیری انجام شد و پس از آن جهت بررسیهای هیستوپاتولوژیک کبد حیوانات در فرمالین 10% قرار داده شد. سطوح سرمی آنزیمهای ALT و AST در گروه آزمایش نسبت به گروه استامینوفن کاهش معنیداری پیدا کرده بود (P<0.05). بهطوری که در مطالعات هیستوپاتولوژیک نیز نکروز کبدی، احتقان گلبولهای قرمز و تجمع سلولهای التهابی در گروه آزمایش نسبت به گروه استامینوفن کاهش نشان داد. با توجه به نتایج این تحقیق چای سبز احتمالاً در نکروز کبدی ناشی از استامینوفن نقش محافظتی دارد.
Effect of green tea (Camellia sinensis L.) extract on acetaminophen induced acute hepatotoxicity in mice
نویسندگان [English]
L. Sadat Khorsandi1؛ F. Javadnia2؛ M. Orazizadeh1؛ M. Abdolahi3
1Cell & molecular research center, Faculty of Medicine, Ahwaz Jundi-Shapour University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran
2Department of Anatomical Sciences, Faculty of Medicine, Ahwaz Jundi-Shapour University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran
3Department of Anatomical Sciences, Faculty of Medicine, Ahwaz Jundi-Shapour University of Medical Sciences, Ahwaz, Iran
چکیده [English]
Regarding highly prescription of medicines, in recent years, herbal effects on prevention and treatment of toxicity induced by various drugs have received a great deal of attention. After water, tea is the most widely consumed beverage in the world. Green tea (Camellia sinensis L.) has antioxidant and detoxification activities. In this study protective effect of green tea extract on hepaotoxicity induced by acetaminophen has been evaluated. 32 male mice were randomly divided into 4 groups. Control group received only normal saline. Green tea extract group was fed by 7mg/l green tea extract for 30 days. 500 mg/kg acetaminophen was administrated to acetaminophen group. Experimental group recieved 7mg/l green tea extract for 30 days and a single dose of 500 mg/kg acetaminophen prescribed in 29th day. In 31st day blood samples were taken from jugular arteries for biochemical tests. Then the liver placed in 10% formalin for histopathology assessments. ALT (Alanin Teransferase) and AST (Aspartate Teransferase) reduced significantly in experimental group (p<0.05). Histopathology assessments showed that necrosis of liver, congestion of blood cells and accumulation of inflammatory cells also reduced in experimental group compared to acetaminophen treated mice. These finding suggest that Green tea extract might have protective effect on liver damage induced by acetaminophen.
کلیدواژهها [English]
Hepatotoxicity, green tea (Camellia sinensis L.), acetaminophen