1دانشجوی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
2استاد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شاهد، تهران
3دانشیار، گروه پاتولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه شاهد، تهران
4استاد، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
چکیده
در مطالعه حاضر فعالیتهای ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی، هماتولوژی و سیتوتوکسسیته اسانس لیموترش (Citrus limon L.) مورد آزمایش قرار گرفت. نمای حساسیتی میکروارگانیسمها در برابر اسانس لیمو براساس حساسترین به مقاومترین بهترتیب زیر بود: E.coli> K. pneumonia> S. aureus> Streptococcus faecalis> Candida albicans> P. aeruginosa. حداقل غلظتهای مهارکنندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانس تازه تعیین گردید. اسانس، خاصیت کشندگی و مهارکنندگی میکروبی خوبی بجز در خصوص Pseudomonas aeruginosa نشان داد. از این رو خاصیت آنتیاکسیدانی اسانس با روش بتا-کاروتنزدایی انجام و نتایج مقایسهای آنها با آنتیاکسیدانهای سنتتیک استاندارد انجام شد. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید به وسیله اسانس لیمو تقریباً برابر یا بیش از قدرت آنتیاکسیدانهای سنتتیک BHT و BHA بود. مقدار اسانس لازم برای 50% رادیکالزدایی اسانس لیمو μg/ml 81/22 بود. بهطوری که محتوای فنلی و ظرفیت DPPHزدایی برای هر اسانس مشخص و بعد نسبت بین محتوای فنلی و ظرفیت DPPHزدایی تعیین گردید. فنل کل اسانس خالص لیمو μgGAE/mg 43/57 بود. بازدارندگی پراکسیداسیون لیپید به وسیله اسانس لیمو تقریباً برابر یا بیش از قدرت آنتیاکسیدانهای سنتتیک BHT و BHA بود. قدرت آنتیاکسیدانی احیا فریک در سرم خون موشهایی که به مدت یک ماه و روزانه به میزان 100 میکرولیتر اسانس گاواژ شده بودند افزایش نشان داد. بهنحوی که تأثیرات درمانی در نتیجه تغذیه اسانس توسط موشها در خون آنها دیده شد. غلظت 50% کشندگی (IC50) اسانس لیمو بر علیه سلولهای Hela و خون محیطی بهترتیب 97/0 و 57/0 میکروگرم در هر میلیلیتر تعیین گردید. بنابراین نتایج نشان میدهد که اسانس لیمو با احتیاط و فقط پس از تعیین دوز مورد مصرف قرار گیرد.
Antimicrobial, antioxidant, hematologic and cytotoxic properties of Citrus limon L. essential oil
نویسندگان [English]
S.M. Sharafi1؛ I. Rasooli2؛ T. Allahghadri1؛ M.R. Jalali Nadoushan3؛ M.B. Rezaei4
1MSc Student, College of Basic Sciences, Shahed University, Tehran, Iran
2Department of Biology, College of Basic Sciences, Shahed University, Tehran, Iran
3Faculty of Medicine, Shahed University, Tehran, Iran
4Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
چکیده [English]
In the present study the antimicrobial, antioxidative, hematologic and cytotoxic properties of Citrus limon L. essential oil were studied. The bacterial strains sensitive to Citrus limon L. oil were in the following order: E. coli> K. pneumonia> S. aureus> Streptococcus faecalis> Candida albicans> P. aeruginosa .The minimum inhibitory and bactericidal concentrations of the fresh oil were determined. The essential oils had good bactericidal and bacteriostatic properties except for P. aeruginosa. Antioxidative property of the oil was carried out by using beta-carotene bleaching test and the results were compared to the standard synthetic antioxidants. Lipid peroxidation inhibitions were comparable or higher than the synthetic antioxidant BHT and BHA. The oil concentration required for 50% free radical scavenging (IC50) was 22.81 μg/ml with total phenol contents of 57.43 μg GAE/mg for C. limon L. oil. Ferric-reducing antioxidant power (FRAP) in the blood sera of the rats gavaged with a daily dose of 100 µl oil increased. Therapeutic effects were noted as a result of feeding the rats with lemon essential oil. The volatile oil of lemon displayed cytotoxic effects on the human tumor cell line (Hela cells) and peripheral blood cells with the IC50 of 0.97 and 0.57μg/ml respectively. The results showed that the lemon oil might be consumed with precautions after dose determination.
کلیدواژهها [English]
Antimicrobial, cytotoxcicity, Antioxidant, Essential oils, Citrus limon L