1استاد، گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان
2دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
3استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
چکیده
در این پژوهش، برهمکنش کلریدسدیم و اسید آسکوربیک بر پارامترهای رشد (وزن تر و خشک، طول اندام هوایی و ریشه)، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی برگها (کلروفیل a، b و (a+b)، کاروتنوئیدها)، مقدار قندهای محلول و پروتئین در اندام هوایی و ریشه گیاه دارویی سیاهدانه (Nigella sativa L.) در شرایط گلخانهای، به صورت تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. بهطوری که گیاهان در معرض غلظتهای مختلف کلریدسدیم (0، 25، 50، 75 و100 میلیمولار) و اسید آسکوربیک (0 و10 میلیمولار) قرار گرفتند. در گیاهانی که تنها در معرض کلریدسدیم قرار داشتند، در مقایسه با گیاهان شاهد، با افزایش غلظت کلریدسدیم، پارامترهای رشد، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی و مقدار پروتئین کاهش و مقدار قندهای محلول افزایش یافت. اما گیاهانی که در معرض همزمان کلریدسدیم و اسید آسکوربیک قرارداشتند، در مقایسه با گیاهانی که تنها در معرض تنش شوری بودند، در غلظتهای یکسان کلریدسدیم، پارامترهای رشد، مقدار رنگیزههای فتوسنتزی و مقدار قندهای محلول و پروتئین بیشتری را نشان دادند. این نتایج نشان میدهند که اسپری اسید آسکوربیک (بهعنوان یک آنتیاکسیدان) سبب افزایش بردباری به تنش شوری و کاهش اثرهای مضر کلریدسدیم در گیاه سیاهدانه شده است.
Study of salinity and ascorbic acid on some physiological responses of Nigella sativa L.
نویسندگان [English]
M. Ghorbanli1؛ N. Adib hashemi2؛ M. Peyvandi3
1Department of Biology, Islamic Azad University, Gorgan Branch, Gorgan, Iran
2MSc Student, Department of Biology, Islamic Azad University, North Tehran Branch, Tehran, Iran
3Department of Biology, Islamic Azad University, North Tehran Branch, Tehran, Iran
چکیده [English]
In this study, the sodium chloride and ascorbic acid interaction on growth parameters, photosynthetic pigments (chlorophylls a, b and (a+b), carotenoids), amount of soluble sugar and total protein in Nigella sativa L. were investigated in greenhouse condition. This experiment was conducted in randomized design based on three replications. Plants were exposed to different concentrations of sodium chloride (0, 25, 50, 75 and 100 mM) and ascorbic acid (0 and 10 mM). In plants only exposed to sodium chloride, with the increase of sodium chloride concentration growth parameters, photosynthetic pigments and protein amount decreased compared to control samples while, amount of soluble sugar increased. In plants exposed to sodium chloride and ascorbic acid, growth parameters, photosynthetic pigments, amount of soluble sugars and total protein were higher compared to plants only exposed to sodium chloride. The result showed that spray of ascorbic acid (as an antioxidant) caused resistance against salt stress and decreased side effects of sodium chloride in Nigella sativa L.