1استاد، گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان
2استادیار، گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرگان
3دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
چکیده
بارهنگ (Plantago major L.) گیاهی عموماً علفی، از خانواده Plantaginaceae است که دارای برگهایی با پهنک بزرگ واقع در سطح زمین است. این گیاه در منطقه وسیعی از دو قاره آسیا و اروپا و همچنین آفریقا و آمریکای شمالی میروید و دارای ترکیبهای شیمیایی نظیر پلیساکاریدها، لیپیدها، مشتقات کافئیک اسید، فلاونوئیدها، ترپنوئیدها، آسکوربیک اسید، بنزوئیک اسید، فرولیک اسید، گالاکتورونیک اسید و ... میباشد. در این مطالعه گیاه بارهنگ تحت شرایط گلدانی کشت و با محلول غذایی هوگلند تغذیه شد و بعد از رسیدن به مرحله سه برگی، مس به شکل CuS04 همراه با هوگلند در غلظتهای صفر (شاهد)، 100، 300، 500، 700 و 1000 میکرومولار بر گیاهان اعمال گردید. بهطوری که قبل از ورود به مرحله زایشی، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان (کاتالاز، پراکسیداز، پلیفنلاکسیداز و آسکوربات پراکسیداز) و میزان ترکیبهای فنلی در سطح برگ و ریشه گیاهان تحت تیمار بررسی گردید. در واقع هدف از تحقیق این بوده که غلظتهای مختلف مس چه تأثیری بر آنتیاکسیدانهای آنزیمی و میزان ترکیبهای فنلی در بارهنگ دارند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت مس، فعالیت آنزیمهای کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز و پراکسیداز در سطح ریشه و برگ کاهش یافت که این کاهش در سطح ریشه نسبت به شاهد در سطح 05/0 معنیدار بوده است. همچنین فعالیت پلیفنل اکسیداز نیز در برگ و ریشه افزایش یافت که در سطح ریشه این افزایش نسبت به شاهد معنیدار بود. بنابراین میزان ترکیبهای فنلی نیز در ریشه افزایش یافت که این افزایش در مقایسه با شاهد معنیدار نبوده، ولی در برگها کاهش را نشان داد.
Effect of various concentrations of copper on antioxidant enzymes activity and phenolic compounds content in leave and root of Plantago major
نویسندگان [English]
M. Ghorbanli1؛ A. Sateei2؛ S. Nasiri Savadkohi3
1Department of Biology, Islamic Azad University of Gorgan, Iran
2Department of Biology, Islamic Azad University of Gorgan, Iran
3Msc Student, Islamic Azad University of Gorgan, Iran
چکیده [English]
Plantago species generally are grassy plants that belong to Plantaginaceae, with large lamina on the ground surfaces. Plantago major L. grows widely in Asia, Europea, Africa, and North American and contains chemical compounds such as polysaccharides, lipids, coffeic acid derivatives, flavonoids, terpenoids, ascorbic acid, benzoic acid, ferrolic acid, galactoronic acid and so on. In this study, Plantagomajor L. plants were cultured in several pots irrigated with hougland solutions and after 20 days, during 3 leaves stage, irrigation was continued with hougland solutions containing different concentrations of CuSO4, 0 (control), 100, 300, 500, 700 and 100µM. Antioxidant enzymes activities (catalase, peroxidase, poly phenol oxidase, ascorbate peroxidase) and phenolics content in leaves and roots were measured. The aim of the study was the effect of copper concentrations on antioxidant enzymes and phenolic compounds content in plantago major L. The result shows that by increasing concentration of copper in the medium, activity of catalse, ascorbate peroxidase and peroxidase in the root and leaves decreased significantly (0.05) in comparison with control. Polyphenol oxidase enzyme activity in roots and leaves increased, that was only significant in roots. Phenolics content increase in roots that was not significant but the decrease in leaves was significant.
کلیدواژهها [English]
Plantago major L, Antioxidant enzyme, Phenolic compound, COPPER