قربانلی, مهلقا, بخشیخانیکی, غلامرضا, سلیمیالیزئی, صنم, هدایتی, مهدی. (1389). اثرکمبود آب و برهمکنش آن با اسیدآسکوربیک بر مقدار پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در سیاهدانه (Nigella sativa L.). سامانه مدیریت نشریات علمی, 26(4), 466-476. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6662
مهلقا قربانلی; غلامرضا بخشیخانیکی; صنم سلیمیالیزئی; مهدی هدایتی. "اثرکمبود آب و برهمکنش آن با اسیدآسکوربیک بر مقدار پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در سیاهدانه (Nigella sativa L.)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 26, 4, 1389, 466-476. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6662
قربانلی, مهلقا, بخشیخانیکی, غلامرضا, سلیمیالیزئی, صنم, هدایتی, مهدی. (1389). 'اثرکمبود آب و برهمکنش آن با اسیدآسکوربیک بر مقدار پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در سیاهدانه (Nigella sativa L.)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 26(4), pp. 466-476. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6662
قربانلی, مهلقا, بخشیخانیکی, غلامرضا, سلیمیالیزئی, صنم, هدایتی, مهدی. اثرکمبود آب و برهمکنش آن با اسیدآسکوربیک بر مقدار پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در سیاهدانه (Nigella sativa L.). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1389; 26(4): 466-476. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6662
اثرکمبود آب و برهمکنش آن با اسیدآسکوربیک بر مقدار پرولین، قندهای محلول و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در سیاهدانه (Nigella sativa L.)
1استاد، گروه زیستشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان
2دانشیار، گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور، تهران
3دانشجوی کارشناسی ارشد علوم گیاهی، دانشگاه پیام نور، تهران
4استادیار، پژوهشکده غدد درونریز و متابولیسم، دانشگاه شهید بهشتی، تهران
چکیده
در این تحقیق تغییرات میزان پرولین و قندهای محلول و فعالیت دو آنزیم کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز در اثر تنش خشکی همراه تأثیر جبرانی اسیدآسکوربیک بهعنوان عامل دفاعی در گیاه سیاهدانه (Nigella sativa L.) مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین کشت گیاه به صورت گلخانهای با تیمارهای مختلف آبیاری و اسیداسکوربیک شامل: 1) شاهد با آبیاری به مقدار ظرفیت زراعی، 2) آبیاری دو سوم ظرفیت زراعی، 3) آبیاری یک سوم ظرفیت زراعی، 4) آبیاری دو سوم ظرفیت زراعی بههمراه اسیدآسکوربیک 10 میلیمولار، 5) آبیاری دو سوم ظرفیت زراعی بههمراه اسیدآسکوربیک 1 میلیمولار، 6) آبیاری یک سوم ظرفیت زراعی به همراه اسیدآسکوربیک 10 میلیمولار، 7) آبیاری یک سوم ظرفیت زراعی بههمراه اسیدآسکوربیک 1 میلیمولار، انجام گردید. مقدار پرولین و قندهای محلول در اندام هوایی و زمینی در سطوح مختلف آبیاری بجز تیمار آبیاری با دو سوم ظرفیت زراعی بههمراه اسیدآسکوربیک 10 میلیمولار تفاوت معنیدار نشان دادند. مقدار آنزیمها نیز در سطوح آبیاری یک سوم و دو سوم ظرفیت زراعی چه در اندام هوایی و چه در اندام زمینی، تفاوت معنیداری داشتند و غلظت 1 میلیمولار اسیدآسکوربیک تقریباً در کنار تنشهای مختلف اثر کاهندهای نداشت ولی اسیدآسکوربیک 10 میلیمولار بهویژه در آبیاری دو سوم ظرفیت زراعی توانست با کاهش متابولیتهای حاصل از کم شدن میزان آب آبیاری، اثر کمبود آب را به مقدار چشمگیر کاهش دهد.
Effect of water deficit and its interaction with ascorbate on proline, soluble sugars, catalase and glutathione peroxidase amounts in Nigella sativa L.
نویسندگان [English]
M. Ghorbanli1؛ ْا. Bakhshi Khaniki2؛ S Salimi Elizei3؛ M. Hedayati4
1Faculty of Sciences, Department of Biology, Islamic Azad University, Gorgan Branch, Gorgan, Iran
2Faculty of Sciences, Department of Biology, Pyame Nour University, Tehran, Iran
3Faculty of Sciences, Department of Biology, Pyame Nour University, Tehran, Iran
4Research Center of Endocrine Glands and Metabolism, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
چکیده [English]
In this research, proline, soluble sugars, catalase and glutathione peroxidase levels which change in response to water deficiency and the effect of ascorbic acid as protecting factor in Nigella sativa L. were surveyed. Plants were cultured in greenhouse and irrigated based on the following treatments: 1) Control with irrigation equal to field capacity, 2) two third of field capacity, 3) one third of field capacity, 4) two third of field capacity along with 10 mM ascorbic acid, 5) two third of field capacity along with 1 mM ascorbic acid, 6) one third of field capacity along with 10 mM ascorbic acid, 7) one third of field capacity along with 1 mM ascorbic acid. Proline and soluble sugars levels in shoots and roots were significantly different for all treatments except for the treatment with 2/3 field capacity along with 10 mM ascorbic acid. Enzymes levels in 1/3 and 2/3 treatments were significantly different in both shoots and roots. One mM ascorbic acid along with different field capacity showed no reducing effect. However, 10 mM ascorbic acid especially in 2/3 field capacity could reduce the effect of water deficit through reduction in level of metabolites produced in response to low irrigation.
کلیدواژهها [English]
ascorbic acid, Nigella sativa L, Proline, Soluble sugars, Water deficit