بهرامی, مجید, شریعتمداری, فرید, کریمی ترشیزی, محمدامیر. (1390). اثر عصاره آویشن باغی و نعناع فلفلی و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان پراکسیداسیون در تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(2), 326-337. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6448
مجید بهرامی; فرید شریعتمداری; محمدامیر کریمی ترشیزی. "اثر عصاره آویشن باغی و نعناع فلفلی و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان پراکسیداسیون در تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری". سامانه مدیریت نشریات علمی, 27, 2, 1390, 326-337. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6448
بهرامی, مجید, شریعتمداری, فرید, کریمی ترشیزی, محمدامیر. (1390). 'اثر عصاره آویشن باغی و نعناع فلفلی و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان پراکسیداسیون در تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری', سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(2), pp. 326-337. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6448
بهرامی, مجید, شریعتمداری, فرید, کریمی ترشیزی, محمدامیر. اثر عصاره آویشن باغی و نعناع فلفلی و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان پراکسیداسیون در تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 27(2): 326-337. doi: 10.22092/ijmapr.2011.6448
اثر عصاره آویشن باغی و نعناع فلفلی و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان پراکسیداسیون در تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
3استادیار، گروه پرورش و تولید طیور، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
به منظور ارزیابی اثر عصاره الکلی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، عصاره الکلی نعناع فلفلی (Mentha piperita L..) و ویتامین E بر سیستم ایمنی مرغهای تخمگذار در شرایط تنش گرمایی و میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای تولیدی در طی مدت ماندگاری، آزمایشی با استفاده از 144 قطعه مرغ تخمگذار سویه لوهمن لایت با سن 26 هفته به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل: کنترل (بدون افزودنی)، عصاره آویشن، عصاره نعناع و ویتامین E (ppm 200) در دو دمای متفاوت سالن نگهداری مرغها (گرمای متناوب و دمای معمولی) اعمال گردید. میزان عصاره استفاده شده برای سالن خنک 1% و برای سالن گرم 6/0% بهصورت محلول در آب آشامیدنی بود. میزان مالون دیآلدهید تخممرغهای جمعآوری شده در پایان دوره آزمایش بهصورت تازه و نگهداری شده به مدت 14 روز در دماهای متفاوت (4 و 27-23 درجه سلسیوس) مورد ارزیابی قرار گرفتند. قبل و 14 روز بعد از واکسیناسیون علیه بیماری نیوکاسل (لاسوتا)، خونگیری و میزان پاسخ ایمنی به فاکتورهای مورد بررسی تعیین شد. برای تعیین اثر عوامل مورد بررسی بر تولید آنتیبادی ضد گلبول قرمز خون گوسفند (SRBC) در روزهای 42 و 47 آزمایش آنتیژن تزریق شد. ویتامین E باعث افزایش مقدار آنتیبادی علیه واکسن نیوکاسل مرغهای نگهداری شده در دمای خنک شد (05/0 < P). عیار آنتیبادی اولیه و ثانویه علیه SRBC تحت تأثیر دمای محیط بهصورت عددی کاهش یافته بود، اما این کاهش معنیداری نبود. تیمارهای آزمایشی تأثیری بر عیار آنتیبادی علیه SRBC نداشتند (05/0<P). بهطوری که میزان مالون دیآلدهید تحت تأثیر تنش دمای محیطی بالا بهطور معنیدار افزایش یافت. تیمارهای آزمایشی موجب کاهش مالون دیآلدهید تخممرغ شدند (05/0P<). بهنحوی که مقدار مالون دیآلدهید در زرده تخممرغ تازه و نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس بهطور معنیداری تحت تأثیر ویتامین E، آویشن و نعناع کاهش یافته است (05/0P<)، در حالیکه در تیمار ویتامین E کمترین مقدار MDA مشاهده گردید.
Effect of dietary extract of Thyme and Peppermint and vitamin E supplementation on immune responses of laying hen in heat stress and content of peroxidation egg during storage
نویسندگان [English]
M. Bahrami1؛ F. Shariatmadari2؛ M.A. Karimi Torshizi3
1Msc Student, Department of Animal Science, Agricultural Collage, Tarbiat Modares University, Iran
2Department of Animal Science, Agricultural Collage, Tarbiat Modares University, Iran
3Department of Poultry Science, Agricultural Collage, Tarbiat Modares University, Iran
چکیده [English]
The aim of this study was to determine the effect of dietary extract of thyme and peppermint and vitamin E on layer immunie system and performance in heat stress condition and content of peroxidation egg during storage. One hundred fourty-four Lohmann strain light hens (26 weeks) allocated to four treatments with 3 replications and 6 birds in each replication. Experiment treatments applied included control, thyme, peppermint and vitamin E (200 PPM)) that were hold in two different house temperature (normal and cyclic temperature). Plant extract administrated via drinking water were 1% for normal and 0.6% for warm house. Malondialdehyde (MDA) was determined in fresh and stored eggs for 14 days at different holding temperature (4*c and 23-27*c). Prior to and 14 days after vaccination against Newcastle disease (Lasota) blood samples were collected to evaluate the birds immune responses. To determinate of effects of factors against sheep red blood cell (SRBC) at 42nd and 47th days of experiment antigen were injected. Vitamin E induced antibody against Newcastle vaccination in layers kept at normal temperature (P0.05). Produced antibody amount was increased against NV after vaccination (P>0.05). Antibody titration was not affected by house temperature. Experiment treatment depressed egg MDA (P<0.05). MDA level in fresh egg yolk and those hold at 4*c were reduced by vitamin E, mint and thyme to the extend that in vitamine E group was lowest of all
کلیدواژهها [English]
Vitamin E, medicinal plant extract, immunie system, MDA