1دکترای عمومی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی- درمانی تهران
2کارشناس ارشد، بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3کارشناس، عضو باشگاه پژوهشگران جوان
چکیده
اسانسهای موجود در گیاهان معطر یک دسته ارزشمند از ترکیبهای طبیعی با خواص دارویی مختلف، ازجمله خواص ضدمیکروبی هستند. همچنین گونههای مختلفی از اکالیپتوس دارای اسانس هستند. در این تحقیق ضمن استخراج اسانس و شناسایی ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس ده گونه اکالیپتوس شامل: Eucalyptus gilli، E. microcarpa، E. kingesmillii، E. loxophleba، E. gongylocarpa، E. salubris، E. erythrocorys، E. salmonophloia، E. spathulata و E. flocktoniae، اثر ضد میکروبی این اسانسها بر علیه دو سویه میکروبی Escherichia coli (1330) و Micrococcus loteus (1110) مورد مطالعه قرار گرفت. اسانسها به روش تقطیر با آب از برگهای گونههای مختلف اکالیپتوس تهیه و ترکیبهای تشکیلدهنده آنها با استفاده از دستگاههای گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف کوپل شده با طیفسنج (GC/MS)، با محاسبه اندیس بازداری شناسایی شدند. اثر ضدمیکروبی اسانسها پس از رقیق کردن با دی متیل سولفوکساید با روش انتشار در آگار بررسی شد. نتایج نشان داد ترکیب اصلی و عمده همه اسانسها 8،1-سینئول و آلفا-پینن بود. بهطوری که بیشترین میزان 8،1-سینئول (1/82%) در اسانس E. kingesmillii یافت شد و کمترین میزان این ترکیب (6/59) در اسانس E. salubris وجود داشت. همچنین اسانس کلیه گونههای مورد بررسی اثر بازدارندگی قوی بر روی باکتریهای مورد استفاده داشتند. درحالیکه هالههای عدم رشد تشکیلشده بر روی باکتری Micrococus loteus بین 10 تا 49 میلیمتر و بر روی Esherichia coli قطری بین 10 تا 22 میلیمتر داشتند.
Chemical composition and antimicrobial effects of essential oils of ten
Eucalyptus species against Micrococcus loteus and Escherichia coli
نویسندگان [English]
B. Torabi Sagvand1؛ M. Naderi Hadji Bagher Kandi2؛ L. Sadeghzadeh3
1Tehran University of Medical Science, Tehran, Iran
2Research Institute of Forests and Rangelands, Tehran, Iran
3Member of Young Researchers Club
چکیده [English]
Essential oils in aromatic plants are one of the valuable classes of natural product with medicinal properties. Many species from the genus of Eucalyptus contain essential oils and these oils could be used because of their antimicrobial effects. In this research, the essential oils of ten Eucalyptus species were obtained by hydro-distillation and examined against Escheichia coli (1330) and Micrococcus loteus (1110). The Eucalyptus species were Eucalyptus gilli, E. microcarpa, E. kingesmillii, E. loxophleba, E. gongylocarpa, E. salubris, E. erythrocorys, E. salmonophloia, E. spathulata and E. flocktoniae. The essential oils were analyzed by capillary GC and GC/MS. Antimicrobial effects of essential oils were evaluated after dilution with dimethyl sulfoxide (DMSO) through agar diffusion method. The results showed that the main component of all essential oils was 1,8-cineole and α-pinene. The highest amount of 1,8-cineole (82.1%) was found in the oil of E. kingesmillii and the lowest amount (59.6%) was found in the oil of E. salubris. The results showed that all oils were effective against two bacteria. The diameters of inhibitory zones on Micrococcus loteus and Escheichia coli were 10 to 49 mm and 10 to 22 mm respectively.