1کارشناس ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان
2دانشیار، مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان، مرکز تحقیقات فیزیولوژی کاربردی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده
هایپرکلسترولمی، رژیمهای سرشار از کلسترول و فشارهای اکسیداتیو موجب افزایش سطح کلسترول تام و در نتیجه سبب پیشرفت آترواسکلروز میشوند. آنتیاکسیدانها نقش مهمی در بازدارندگی و جمعآوری رادیکالهای آزاد دارند. گیاه تاجخروس (Amaranthuscaudatus L.) کاهشدهنده لیپید و یک عامل آنتیاکسیدانی میباشد. هنوز مشخص نیست که تاجخروس موجب کاهش آترواسکلروز میشود. هدف از این مطالعه نشان دادن اثر تاجخروش در کاهش برخی از ریسک فاکتورهای مؤثر در آترواسکلروز است که با کاهش فشارهای اکسیداتیو ارتباط دارد. در این تحقیق، خرگوشها بهطور تصادفی در 4 گروه 5 تایی تقسیم شدند. گروه اول با رژیم غذایی استاندارد به مدت 75 روز، گروه دوم با رژیم پرکلسترول (کلسترول 1% وزن غذا) به مدت 75 روز، خرگوشها در گروه 3 و 4 برای 45 روز رژیم پرکلسترول 1٪ و پس از آن بهترتیب در گروه سوم رژیم معمولی و گروه چهارم عصاره تاجخروس (mg/kg.bw150) به مدت 30 روز دریافت نمودند. نمونه خون در ابتدا، 45 روز و بعد از 75 روز بهترتیب رژیم غذایی برای اندازهگیری آپولیپوپروتئین B (apoB)، مالون دیآلدئید (MDA)، آپولیپوپروتئین A (apoA) و OX-LDL جمعآوری گردید. نتایج مطالعات نشان داد که تیمار با تاجخروس برای 30 روز موجب کاهش معنیدار apoB، MDA و کاهش OX-LDL میشود. همچنین سطح apoA افزایش معنیداری داشتهاست. حیواناتی که رژیم معمولی را به مدت 30 روز دریافت کرده بودند کاهش معنیداری در این فاکتورها نشان ندادند. تأثیر تاجخروس احتمالاً به دلیل کاهش فشارهای اکسیداتیو میباشد و احتمالاً دارای اثر آنتیآتروژنیک بوده و میتواند بهعنوان یک رژیم غذایی مهم در کاهش آترواسکلروز نقش داشته باشد.
Effects of hydroalcoholic extracts of Amaranthus caudatus L. on reduction of some of risk factors of atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits
نویسندگان [English]
N. Kabiri1؛ S. Asgary2؛ P. Rahimi1
1Department of Biology, Faculty of Sciences, Isfahan University, Isfahan, Iran
2Isfahan Cardiovascular Research Center, Division of Basic Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Hypercholesterolemia, cholesterol-enriched diet and oxidative stress may cause an increase in serum total cholesterol (TC) levels resulting in development of atherosclerosis. Antioxidants play an important role in inhibiting and scavenging free radicals. Amaranthus caudatus L. is a lipid-lowering and antioxidant agent. The objectives of this study were to determine the effect of Amaranthus caudatus L. in reduction of some risk factor for atherosclerosis associated with reduction of oxidative stress. rabbits were assigned to four groups: Group I, regular diet (control); Group II, 1% cholesterol diet for 75 days; Group III, 1% cholesterol diet (45 days) followed by regular diet(30 days); Group IV, 1% cholesterol diet (45 days) followed by regular diet and Amaranthus caudatus (30 days) (150 mg·kg body wt). Blood samples were collected from rabbits before (0 time) and after 45 days and 75 days of experimental diets for measurement of apolipoproteinB (apoB), malondialdehyde (MDA), apolipoproteinA (apoA) and OX-LDL. The results showed that application of Amaranthus caudatus for 30 days caused a significant decrease in apolipoproteinB (apoB), malondialdehyde (MDA) and OX-LDL. However apolipoproteinA (apoA) increased significantly. Whereas, no significant decrease of risk factors was observed in animals received only normal diet. Consequently, these effects of Amaranthus are associated with reductions in oxidative stress probably due to the antiatherogenic effects and it could be considered as an important diet in regression of atherosclerosis.