قمشیبزرگ, پریسا, وهابی, سید محمدرضا, فضیلتی, محمد. (1390). بررسی کیفی کتیرای گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) در منطقه غرب استان اصفهان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(4), 668-680. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4516
پریسا قمشیبزرگ; سید محمدرضا وهابی; محمد فضیلتی. "بررسی کیفی کتیرای گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) در منطقه غرب استان اصفهان". سامانه مدیریت نشریات علمی, 27, 4, 1390, 668-680. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4516
قمشیبزرگ, پریسا, وهابی, سید محمدرضا, فضیلتی, محمد. (1390). 'بررسی کیفی کتیرای گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) در منطقه غرب استان اصفهان', سامانه مدیریت نشریات علمی, 27(4), pp. 668-680. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4516
قمشیبزرگ, پریسا, وهابی, سید محمدرضا, فضیلتی, محمد. بررسی کیفی کتیرای گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) در منطقه غرب استان اصفهان. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1390; 27(4): 668-680. doi: 10.22092/ijmapr.2012.4516
بررسی کیفی کتیرای گون سفید (Astragalus gossypinus Fischer.) در منطقه غرب استان اصفهان
1دانشجوی دانشکده منابع طبیعی، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه صنعتی اصفهان
2استادیار، دانشکده منابع طبیعی، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشگاه صنعتی اصفهان
3دانشیار، دانشکده کشاورزی، گروه صنایع غذایی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده
صمغ کتیرای سفید از مهمترین صمغهای گیاهیست که از ساقه گون سفید (Astragalusgossypinus Fischer.) گرفته میشود. ایران مهمترین تولیدکننده کتیراست. امروزه کتیرا در صنایع مختلف ازجمله: دارویی، بهداشتی و غذایی مصارف جدید و متنوعی پیدا کردهاست. از آنجا که ارزشگذاری اقتصادی کتیرا براساس کیفیت آن انجام میگیرد، مطالعه ترکیبهای شیمیایی صمغ کتیرا و شناسایی رویشگاههای برتر گون ضروریست. در این تحقیق نمونههای کتیرای سفید از شش رویشگاه گون سفید در منطقه غرب استان اصفهان استحصال گردید و مهمترین ترکیبها، کربوهیدراتها، اسیدهای آمینه و عناصر معدنی تعیین و مقایسه شد. نتایج بررسیها نشان داد که قند آرابینوز با متوسط 49/34% بیشترین مقدار قند موجود در صمغ کتیرا را داراست. در مجموع 9 نوع اسید آمینه شناسایی و اندازهگیری شد که در بین آنها اسیدهای آمینه هیدروکسیپرولین با متوسط 3/173 نانومول بر گرم بیشترین و متیونین کمترین مقدار را شامل شد. همچنین در بین عناصر اندازهگیری شده کلسیم و فسفر بهطور میانگین بهترتیب 76/0% و 83/0% بیشترین درصد و عنصر نیتروژن با متوسط 06/0% کمترین درصد را دارا بودند.
Quality survey on gum tragacanth from Astragalus gossypinus Fischer in west region of Isfahan province
نویسندگان [English]
P. Ghomeshi Bozorg1؛ M.R. Vahabi2؛ M. Fazilati3
1Natural Resources Faculty, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
2Faculty of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
3Faculty of Natural Resources, Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Gum tragacanth is of the most important herbal gums extracted from Astragalus gossypinus Fischer. Iran is the most important producer of tragacanth and nowadays it is being used in various industries like food, health care services and pharmaceutics. Since economic evaluation of tragacanth is performed based on its quality, studying chemical combinations of gum tragacanth and detection of its habitats are very important. In this study, gum tragacanth from six habitats were collected in west of Isfahan province and most important combination of carbohydrate, Amino acid and inorganic elements were detected and compared. Results showed that Arabinose had the highest amount of sugar in gum tragacanth. Overall, 9 types of Amine acids were identified and among them hydroxy prolin and mationin were recorded as the highest and the lowest amount respectively. Also among the measured elements, calcium and phosphor had the highest percentage and nitrogen had the lowest percentage.